Carthago verwoest

'Carthago Travels heeft niet eerlijk gewerkt en dus hebben wij het contact verbroken', zegt een woordvoerster van Golden Tulip hotels....

Van onze verslaggever

Geert-Jan Bogaerts

AMSTERDAM

'Carthago Travels hield zich niet aan de afspraken en dan houdt het bij ons op', meent directeur Chris Brand van reisorganisatie Transalpino.

Carthago Travels uit Alphen aan den Rijn is een reisbureau dat vorig jaar werd opgericht door directeur Igor Alberts. Het werkt volgens de nieuwste mode in het marketingwereldje, de netwerkmarketing. Wie ooit heeft meegedaan aan een kettingbrief, begrijpt het eenvoudige principe.

Tegen betaling van 895 tot 1170 gulden mag elke huisvrouw of student zich outside travel agent (ota, ofwel externe reisagent) van Carthago noemen. De bedoeling is dat de reisagent vervolgens zo veel mogelijk reizen verkoopt via Carthago. Dat levert een commissie op waarmee de huisvrouw haar huishoudgeld en de student zijn studiebeurs kan aanvullen.

Maar er is nog een andere manier om snel rijk te worden via Carthago: door andere reisagenten te werven. Elke ota die andere ota's weet te strikken, krijgt daarvoor een paar honderd gulden bonus. En als de nieuwe ota weer een ota in het web weet te weven, kan nummer één enkele tientjes op zijn girorekening bijgeschreven zien.

Een piramide-organisatie dus. Nou zijn die nogal omstreden, net zoals kettingbrieven, omdat het aantal nieuwe kandidaten voor het netwerk letterlijk exponentieel afneemt. Wie een dergelijke piramide opbouwt en zich aan de top bevindt, die is snel binnen. Maar naarmate je later binnenkomt, wordt het steeds moeilijker om nieuwe klanten te vinden.

Nou hoeft dat voor de ota's van Carthago geen probleem te zijn, want er zijn nog andere voordeeltjes verbonden aan hun 'reisagentschap'. En daarvoor hoeven ze nog niet eens reizen te verkopen. Want de ota's krijgen een handleiding mee, met daarin vermeld met welke trucs ze kortingen kunnen krijgen bij hotels, vliegtuigmaatschappijen en autoverhuurbedrijven.

Althans, zo luidt de lezing in een paar vakbladen van de reiswereld. Alberts heeft een ietwat andere uitleg. 'Er zijn allerlei soorten mensen die ota willen worden. Daar zitten heel onderlegde types bij, die goed op de hoogte zijn van de etiquette. Maar ook wat minder wereldse mensen. En die leggen wij graag uit hoe het eigenlijk hoort. Want', zo laat hij erop volgen, 'er zijn al genoeg horken in de reiswereld.'

Voor mensen die vaak reizen, kan het al de moeite zijn om ota te worden zonder ooit zelf een reis te verkopen of andere ota's te werven. De kortingen kunnen immers flink oplopen, door bijvoorbeeld op goed getimede momenten te wapperen met het agentschap van Carthago.

Dat is ook de doorn in het oog van Golden Tulip. Afgelopen zaterdag nog hield een verkoopmanager van deze hotelketen een enthousiast verhaal voor de ota's in spe in Hilversum. Gisteren liet een woordvoerster afgemeten weten dat het contact met Carthago geheel is verbroken. Want, zo zegt zij, 'onder valse voorwendselen hebben wij zakelijke tarieven voor Carthago-klanten afgegeven'. Zij vermoedt dat deze zakelijke tarieven, die beduidend onder de reguliere liggen, uitsluitend gebruikt worden ten behoeve van de ota's van Carthago.

Ook Transalpino-directeur Chris Brand moet niks meer van Carthago hebben. Brand was in eerste instantie best bereid om vliegtuigtickets aan Carthago te leveren. Op voorwaarde tenminste dat de club lid zou worden van de SGR, die garanties afgeeft aan klanten voor het geval Carthago zou omvallen. Carthago had toegezegd dat lidmaatschap aan te vragen, zegt Brand, maar heeft dat nooit gedaan.

Alberts vindt dat onzin: 'De grootste klant van Transalpino is Ad Latjes, en die is ook geen SGR-lid.' Volgens Alberts is de reiswereld bezig met een hetze tegen Carthago, dat te snel zou groeien - 'Wij zitten al in meer dan vijf continenten en hebben tienduizenden ota's - en te veel succes zou hebben.

De Romeinse senator Cato de Oudere (234 tot 149 v. Chr.) zei al na elke senaatszitting: 'En overigens ben ik mening dat Carthago verwoest dient te worden.' Het is de Romeinen uiteindelijk (146 v. Chr.) ook gelukt die wens te realiseren. 'Maar Carthago is wel onmiddellijk weer opgebouwd', zegt Alberts strijdbaar. 'En de geest van vrijheid die die stad ademde, die kan nooit vernietigd worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden