Carrière Pakistaanse premiersdochter dreigt te sneuvelen door lettertypeblunder

De politieke carrière van Maryam Nawaz Sharif, de dochter van de Pakistaanse premier en zijn gedoodverfde politieke opvolger, dreigt te sneuvelen door een lettertype. Papieren waarmee ze haar onschuld wilde bewijzen in een corruptiezaak, zijn opgesteld in Calibri, een lettertype dat pas beschikbaar was in 2007. De documenten van Maryam zijn gedateerd in 2006.

Sacha Kester
Maryam Nawaz Sharif zal voorlopig even geen Calibri meer gebruiken. Beeld AFP
Maryam Nawaz Sharif zal voorlopig even geen Calibri meer gebruiken.Beeld AFP

De zaak komt voort uit de zogenoemde Panama Papers, gelekte documenten waarin allemaal details stonden over brievenbusbedrijfjes in belastingparadijzen. Daar bleken wereldwijd veel prominente politici achter te zitten, onder wie dus premier Nawaz Sharif van Pakistan. Hij wordt zelf niet genoemd, maar zijn kinderen blijken een aantal dure appartementen in Londen te hebben gekocht via een vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden.

De oppositie rook bloed: deze bezittingen heeft Sharif nooit opgegeven en het is onduidelijk waar het geld vandaan komt waarmee het vastgoed is aangeschaft. De zaak dreigt Pakistan in een politieke crisis te storten omdat de oppositie erop staat dat de premier aftreedt. Het hooggerechtshof heeft zich ook over de zaak gebogen en vond weliswaar niet genoeg aanwijzingen voor corruptie, maar gelastte in april dit jaar wel een nader onderzoek.

Niet beschikbaar

De afgelopen maanden heeft het onderzoeksteam geprobeerd te achterhalen wie de eigenaar is van de bedrijven die de flats in Londen beheren, oftewel, van wie die appartementen nu echt zijn. De Panama Papers wezen Maryam aan, maar zij claimt dat ze alleen beheerder is. Haar broer, een zakenman zonder politieke ambities, zou de eigenaar zijn. Om dit aan te tonen, heeft Maryam een akte overhandigd die door haarzelf en haar broer is ondertekend in februari 2006.

Maar die akte is dus opgesteld in Calibri en dat lettertype was in 2006 nog helemaal niet beschikbaar. Volgens de Nederlandse ontwerper van het lettertype, Lucas de Groot, bestond er toen al wel een bètaversie, maar het zou 'serieus veel moeite kosten om hier de hand op te leggen', zegt hij tegen persbureau AFP. 'Het zou door computernerds uit een testversie van het besturingssysteem moeten zijn gehaald.'

Valsheid in geschrifte, concludeerde het onderzoeksteam in een rapport dat deze week is uitgelekt. Bovendien is er een 'opvallend verschil' tussen het inkomen van Sharif en zijn levenstijl. En terwijl de oppositie nu nog harder roept om het aftreden de premier, en de veelbelovende carrière van Maryam in de kiem lijkt te worden gesmoord, doet de familie het rapport af als 'rotzooi'. 'Elke tegenstelling wordt niet alleen aangevochten, maar gedecimeerd in het hooggerechtshof', twitterde Maryam deze week.

Het hooggerechtshof besluit begin volgende week wat haar volgende stap gaat zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden