Carnaval

In de stem van Annechien Steenhuizen leek een lichte zucht door te klinken. 'We moeten het toch weer even hebben over Zwarte Piet', kondigde ze aan in het NOS-Journaal. Allemaal de schuld van EenVandaag. Daar had verslaggever Willem-Jan Bloem een telefoontje gewaagd naar Verene Shepherd, hoofd van de VN-werkgroep die zich buigt over Zwarte Piet.

Bingo. Shepherd ging helemaal los.

Het Sinterklaasfeest as we know it is 'een terugkeer naar de slavernij', een feest dat 'in de 21ste eeuw moet stoppen'. Ze vindt het Nederlandse feest 'beledigend'. En: 'Als ik, als zwart persoon, in Nederland zou wonen, zou ik bezwaar hebben', zei de Jamaicaanse. Trouwens: waarom moeten die lui in Nederland eigenlijk zo nodig twéé Sinterklazen hebben en kunnen ze niet genoegen nemen met de Kerstman ('Santa Claus')?

En dan moest ze haar onderzoek nog beginnen.

Hier komt het Sinterklaasjournaal dus niet meer overheen. De stoomboot dreigde alwéér niet aan te komen dit jaar, maar nu dreigt ook nog Zwarte Piet te bezwijken. Waar is Dieuwertje Blok om de verontruste kijkertjes gerust te stellen? Gearresteerd in LuckyTV, na een inval bij de NTR waar in een zeecontainer tientallen illegale zwarten, kleding en een stoomboot waren aangetroffen.

Het was tekenend voor de sfeer waarin vooral op televisie verslag wordt gedaan over een kwestie die wat uit de hand dreigt te lopen. Nederland heeft zijn eigen stierenvechten of zangvogeltjes lijmen: een omstreden 'cultuurkwestie'.

EenVandaag was te rade gegaan bij het Haagse instituut Clingendael, doorgaans een vraagbaak waarin op plechtige toon geopolitieke vraagstukken worden geduid rond terrorisme en oorlogen in verre landen. Daar zat VN-deskundige Dick Leurdijk, in wiens stem ook al een lichte verzuchting viel waar te nemen. 'In plaats van dat we het over Mali hebben, hebben we het plots over het Sinterklaasfeest. Dat had ik eerlijk gezegd vijf jaar geleden niet verwacht', zei hij.

Het weerhield hem er niet van de rubriek toch maar te woord te staan. Zoals het EenVandaag niet belette dinsdagmorgen alvast maar even het ANP in te seinen, voor de juiste airplay.

De voice-over zei: 'Leurdijk waarschuwt: 'Nederland moet de zaak niet onderschatten'.' Dat viel wel mee. Hij vond wel dat Shepherd beter eerst de kwestie kon onderzoeken dan nu al haar standpunt te geven, maar hij legde ook uit dat de werkgroep tandenloos is. 'Aan het einde van de rit kan de VN een resolutie aannemen, de Nederlandse regering kan daar kennis van nemen en overgaan tot de orde van de dag'.

Precies wat het NOS-Journaal ook al optekende uit de mond van Yvonne Donders, hoogleraar mensenrechten aan de UvA: 'Het is een advies, geen bindende uitspraak, we hebben niet te maken met een rechter of een hof.'

Veel geblaat, maar uiteindelijk wat weinig wol.

Intussen ging Hilversum vol aan de bak met deze nieuwste aflevering van dit Sinterklaasjournaal.

RTL Boulevard had Bram van der Vlugt gepolst als goede vriend van Sinterklaas, en Erik van Muiswinkel, die over goede connecties beschikt met Zwarte Piet.

DWDD deed eenzelfde chocolademuntje in de zak met Sinterklaas in vol ornaat, in wie sommigen Jan Mulder meenden te herkennen, die op niet zo heel geestige wijze vijf ergernissen rond deze soap debiteerde. Kabouter Plop was verhinderd.

Sinterklaas wordt steeds meer carnaval.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden