Carnavalsstad vandaag oranje

Nederland speelt vandaag in Salvador da Bahia tegen Spanje, in het imposante stadion Fonte Nova. Een arena tussen de sloppenwijken.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

SALVADOR - Op het plein waar eens opstandige slaven hun straf gedwee ondergingen, bewonderen supporters van Oranje anno 2014 een Braziliaanse drumband. Ze deinen mee op de opzwepende percussie. Het WK voetbal neemt de reizende aanhanger mee door de geschiedenisboeken, soms ongemerkt.

In het winkeltje op Largo do Pelourinho is voortdurend die ene clip te zien van Michael Jackson. Hij zingt, woedend: 'All I wanna say is that they don't really care about us', terwijl hij staccato danst op de blinkende klinkers, begeleid door capoeira, de Braziliaanse, door slaven uit Afrika meegenomen rite met dans en drums.

Het is een protestsong tegen de onderdrukking, niet toevallig opgenomen in Salvador, hier op het pleintje. Salvador was de stad waar de slaven uit Afrika aan land kwamen, om te werken op de plantages. Op het balkon van een woning op de hoek hangt een poster van de in 2009 overleden koning van de popmuziek. Voor 2 reaal mag je op dat balkon staan, net als Jackson destijds.

Salvador da Bahia. De donkerste stad van Brazilië, qua inwoners de derde stad van het land, met ongeveer 3 miljoen inwoners. De Carnavalsstad in het Noord-Oosten, aan de kust. Het oude centrum is bont versierd, met duizenden vlaggetjes die de weg overspannen. Ze maken een fascinerend, ritselend geluid in de wind. Vrouwen dragen prachtige, veelkleurige kleding, pastelkleurige winkeltjes verkopen snuisterijen. In deze stad voetbalt Oranje vrijdag tegen Spanje, in het imposante stadion Fonte Nova, met de groene stoelen. Een arena tussen de sloppenwijken.

Vlak bij het oude centrum houdt een demonstratie het verkeer nog even in de greep. Overdag is Salvador één en al kleur. 's Avonds heerst grauwheid, vooral in de buitenwijken. Dan vallen de hekken op, want overal zijn hekken voor ramen en deuren, omdat de bewoners zich willen beschermen tegen roof.

Het WK brengt Oranje dus allereerst naar Salvador, de stad van Bebeto, de aanvaller die twintig jaar geleden de score opende in de zinderende kwartfinale van het WK in Dallas. Brazilië won destijds met 3-2. Met soepele heupbewegingen wiegde Bebeto figuurlijk zijn pas geboren kind bij de zijlijn, met Romario aan zijn zijde.

De KNVB verwacht ongeveer vijfduizend Nederlandse supporters in stadion Ponte Nova, zo zei projectleider Gijs de Jong afgelopen week in Rio de Janeiro. Ze verspreiden zich over de stad. Op het strand is een project van de stichting More2Win, die supporters meer wil meegeven dan alleen voetbal.

undefined

Oranjesupporters

Vier supporters in de binnenstad zijn Ad Bos, Frans van Erkel, Ad Weijers en Nico Pijl. Je zou ze vrienden voor het leven kunnen noemen. Drie van hen zijn inmiddels gepensioneerd. Voetbal is één van de motoren voor hun vriendschap. Al in 1966 trokken ze samen naar Renesse, op de brommer, om op de camping naar het WK in Engeland te kijken. Ze bleven elkaar zien, ook toen hun loopbanen een andere richting namen. 'Voetbal is onze bindende factor.'

Ze hebben voor vier wedstrijden van Oranje geboekt. Mocht het Nederlands elftal na de groepsfase zijn uitgeschakeld, dan gaan ze toch naar die achtste finale. 'Tenzij we de kaarten heel goed kunnen verkopen', zegt Weijers. 'We sluiten ons niet aan bij de grote groep supporters', aldus Bos. 'We zoeken onze eigen weg.'

Ze klaverjassen ook veel. Van Erkel: 'Maar we hebben nooit problemen met elkaar. Onze vriendschap is gebaseerd op saamhorigheid. Ja, je zou kunnen zeggen dat het echt een mannending is, wat wij met elkaar hebben.'

Trouwens, om terug te komen op overheersing. In 1624-1625 was Salvador van Nederland, dankzij Piet Hein. Volgens de overlevering werd in die tijd ook een boot gekaapt met jezuïeten, uitgerekend elf mannen. Zij ondergingen hun straf in het Rasphuis in Amsterdam. Zou Salvador nog een dag van Nederland kunnen zijn, al was het maar naar aanleiding van een voetbalwedstrijd?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden