Recept

Carnavalsknollekes: oublies van knolselderij met aardappelpuree en prei

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: oublies van knolselderij met aardappelpuree en prei. Hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Studio V

Dat ik Roodkapje moest zijn, lag voor de hand. Mijn moeder had al weken van tevoren een pak gemaakt, afgebiesd met zilverkleurig lint. Er hoorde ook een kapje bij. Tegenspraak was in die tijd niet mogelijk voor 8-jarigen. Zij kwam van beneden de rivieren, waar ze het echte carnaval vierden. Dus liep ik schoorvoetend naar school, in mijn hand een mand met daarin de middagboterhammen en een appel. Vlak bij school eisten twee grote jongens de inhoud op. Even verderop lag iemand op de grond, hij droeg een konijnenpak. Het was mijn vriendje Harry. Die hadden ze vakkundig in elkaar geslagen.

Marie Louise Schipper. Beeld Studio V

Nee, carnaval is mijn feest niet, maar de culinaire genoegens intrigeren me nog altijd: de Limburgse nonnevotten, de Brabantse worstenbroodjes of de Zeeuwse preiprol (preipuree) - die ze trouwens ook in Brabant eten, maar dan als maaltijdsoep.

Volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands is in de 17de eeuw het woord prol voor het eerst gesignaleerd. Het staat voor dikke pap of prakje. Dit gerecht kent ook andere benamingen. De inwoners van Cadzand noemen het parreiprol. Zij mengen aardappelen, prei en spek en eten er een eitje bij. Voor deze gelegenheid heb ik de preiprol in een nieuw jasje gestoken.

Bereiding

Schil de selderijknol. Snijd hem met een vlijmscherp mes in plakken van een halve centimeter dikte. Bestrijk de schijven met olijfolie en rooster ze in de oven gedurende 20 minuten op 190 graden. Keer halverwege.

Kook de aardappelen gaar en laat ze even uitdampen.

Bak in de tussentijd de sjalotjes op een laag vuurtje goudbruin. Voeg de spekblokjes toe en laat zachtjes bruinen. Ris de blaadjes van de tijm en strooi die erover.

Maak van de aardappelen een puree met behulp van een klont boter en een scheutje melk. Doe dan het spekmengsel erbij. Breng op smaak met peper en zout.

Controleer of de selderijplakken gaar zijn. Leg ze een paar minuutjes onder de grill (tot de randjes goudbruin kleuren). Bak de prei in een beetje olijfolie zachtjes aan. De ringetjes mogen uit elkaar vallen, als slingertjes confetti.

Beeld Marie Louise Schipper

Ingrediënten

1 selderijknol geschild, in dunne plakken
olijfolie
1 kilo aardappelen (kruimig), geschild
2 sjalotjes, gesnipperd
500 g spekblokjes
paar takjes tijm
boter
scheutje melk
peper en zout
1 prei, in heel dunne ringetjes

Schep de puree op de schijven, strijk af met een natte lepel. Garneer met de ringetjes. Eet warm. Drink er een glas gemeentepils bij. Dit gerecht kunt u ook van tevoren maken. De aardappelpuree krijgt bij het opwarmen een lekker korstje.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden