Carnaval is 'gewoon je drie dagen laten vollopen'

'De diepere betekenis van het carnaval dreigt te verdwijnen. Ik zie het om me heen. Men kleedt zich aan en denkt dat drie dagen drinken en hossen vasteloavend vieren is....

ANDRE LAMMERSE

Van onze correspondent

André Lammerse

MAASTRICHT

Voorzitter W. Leentjens van de Samewirkende Vastelaovesvereniginge Limburg toont zich bezorgd. Bij veel Limburgers verwatert de kennis over de oorspronkelijke motieven voor het vieren van het carnavalsfeest. Vooral jongeren lijken zich niet meer te realiseren waar de vastelaovend ('vastenavond', Limburgs voor carnaval) eigenlijk om draait, stelt Leentjens namens de grote carnavalsverenigingen van Limburg.

'Ze laten zich gewoon drie dagen vollopen. Wat ''vasten'' inhoudt, weet de jeugd niet meer. Een week later zitten ze weer op een houseparty. Niet dat ik weer terug wil naar de vastentijd. Maar beseffen welke bedoeling carnaval heeft, waar het vandaan komt, is heel zinvol. Anders kun je carnaval net zo goed in de zomer gaan vieren. Is het nog warmer ook.'

Dat carnaval van oudsher de liederlijke aanloop is voor de vastentijd van Aswoensdag tot Pasen, daar hoef je bij de MTV-generatie niet mee aan te komen, weet Leentjens.

Als voorbeeld van de verloedering noemt hij het massaal bezochte schoolcarnaval op de markt in Sittard. Een noodverordening moet daar sinds 1994 voorkomen dat jongeren sterke drank meenemen. Anders breken er rellen uit.

Gisteren fouilleerde de politie voor het eerst op babyflesjes. Vorig jaar bleken die een geliefd carnavalsattribuut om alcoholica het plein op te smokkelen. Een tiental dronken jongeren werd toen gearresteerd wegens geweldpleging en vernielingen.

Leentjens: 'Dat heeft natuurlijk weinig meer met carnaval te maken. Het begint te lijken op wat men in Holland over carnaval denkt.'

De waarschuwingen die Leentjens de afgelopen weken heeft laten horen, hebben veel bijval gekregen in de provincie. Gedeputeerde M. Eurlings van cultuur heeft de voorman van het Limburgse carnaval onlangs aangehoord en overweegt serieus een lespakket over carnaval op de Limburgse basisscholen in te voeren.

Het idee kwam van Leentjens. Onder het motto 'verbroedering, geen verloedering' wil Leentjens met de Limburgse carnavalsverenigingen de jeugd weer wat oude tradities en de religieuze achtergronden van het carnavalsfeest bijbrengen. De basisschool wordt de eerste doelgroep, omdat die 'nog enigszins beïnvloedbaar is'. Een lesboekje voor de groepen zeven en acht is al klaar. Het is uitgegeven door het Carnavalsmuseum in Venlo.

Zonder dat de provincies er met elkaar over hebben gesproken is ook Brabant begonnen met 'carnavalseducatie'. Op initiatief van de Oeteldonksche Club van 1882 hebben alle basisscholen in Den Bosch dit jaar een lespakket gebruikt over de oorsprong van het (overwegend Bossche) carnaval.

P. van der Schoot, de Oeteldonkse 'minister van Jeugdzaken': 'De meeste kinderen wisten bijvoorbeeld niet meer waarom de mannen hun pet afnemen als het volkslied van Oeteldonk wordt gespeeld. Het begon allemaal een beetje te verwateren. We hebben nu lesmappen voor alle leergroepen afgeleverd. Volgende stap is een leerplan voor de middelbare school. Dat wordt een taak voor ons ''ministerie van Jong Boeren en Durskes''.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden