Carli's Hermès zit 30 jaar in het vak
De beelden van de Nederlandse glamourfotograaf Carli Hermès zijn soms sexy, soms surrealistisch. Meestal beide.
Terwijl visagisten, stylisten en assistenten als drukke bijtjes in de studio rondvliegen, neemt Carli Hermès nog een kop koffie. Hij steekt een sigaret op, aait de hond en trapt een balletje. Het lijkt bijna of de fotoshoot hem geen moer kan schelen. Dat is niet zo. Hermès is een technisch fotograaf: hij heeft alles al uitgedacht en uitgelicht. Door zijn ontspannen houding is de sfeer op de set losjes en plezierig. En dat zie je terug in de foto's: de modellen ogen zelfverzekerd en lijken het naar hun zin te hebben. Vooral vrouwen weet hij op hun gemak te stellen.
Dit najaar verscheen een dik boek met een overzicht van zijn veelzijdige werk van de afgelopen dertig jaar. Twee van zijn eerste opdrachtgevers waren de Duitse Vogue en het destijds toonaangevende tijdschrift Avenue, maar Hermès neemt net zo lief lucratief commercieel werk aan en maakt daar iets moois van. Of controversieel, zo u wilt. Want de fotoserie die hij maakte voor Suitsupply is niet onopgemerkt gebleven. De beelden zouden seksistisch zijn en de fotograaf zou van vrouwen objecten hebben gemaakt. De ophef verbaast hem nog steeds.
Gedurende zijn loopbaan exposeert Hermès in galeries en musea. Dat is ook een criterium voor zijn werk: kan het als losstaand beeld aan de muur hangen? Hermès heeft het imago van een glamourfotograaf met een heel gevolg om zich heen, de Peter Lindbergh van Nederland, zeg maar. Toch pakt hij net zo goed 'ondankbare' klussen aan. Zo kreeg hij tien minuten de tijd om superster George Clooney te portretteren, wat toch een serie van zeven pagina's moest opleveren. Of een kwartier met een uitgeputte Zadie Smith in een hotelkamer. Hermès, nuchter als altijd in zijn boek: 'Anders had ik thuis op de bank gelegen, dat was lang zo leuk niet geweest.'
Carli Hermès, Three decades of uncompromising photography, uitgeverij Mendo, euro 60.