Carla Arnolds-Bep Vriend vullen erelijst aan

KEES TAMMENS

In 1994 veroverden Carla Arnolds-Bep Vriend in Albuquerque de wereld met het goud in het WK vrouwen. Altijd speelt het paar ambitieus en fanatiek. Hun internationale erelijst is gigantisch. Tijdens de EK in Poznan schoten zij opnieuw met scherp.

Twee keer zilver (gemengde teams en vrouwenviertallen) was al fenomenaal. Het paar was nog niet tevreden. Parenbridge is een kolfje naar hun hand. In de beginfase van de finale van het EK vrouwen namen zij resoluut de leiding, bouwden de voorsprong op de achtervolgers (waaronder de uiteindelijke zilveren Martine Verbeek-Rosaline Barendregt) voortdurend uit en gin-gen onbedreigd als winnaar over de finish.

Met Jet Pasman-Anneke Simons en Laura Dekkers-Marion Michielsen ligt eind oktober in Veldhoven (Venice Cup = WK vrouwen) de volgende uitdaging voor de kersverse Europese kampioenen.

In de strijd om de matchpoints telt elke slag. Carla Arnolds doet dat in diagram 1 meer dan voortreffelijk.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

pas1¿pas2¿

pas2¿pas3SA

paspaspas-

West kwam tegen 3SA uit met een kleine schoppen: ¿4, ¿B en ¿V in zuid. De leider, Arnolds, wilde naar de dummy oversteken en begon met ¿B, ¿V en ¿A in noord. Dan *K*V, ¿H en ¿A in zuid. De leider telde drie schoppenslagen, drie in harten, vijf in klaveren en ¿A: samen twaalf. Een mogelijkheid voor de dertiende slag was de snit op ¿H. Voordat dit aan de orde kwam nam de leider zorgvuldig enkele maatregelen. Zij nam ¿B en ¿10 op. Daarna kwamen de vier klaverenslagen.

Het eindspel van vier kaarten als de laatste klaveren wordt gespeeld: op de laatste klaverenslag moest west ¿1096 bewaren (anders maakt de leider een extra slag met ¿AH8) en zette gedwongen ¿H sec. Uit de dummy verdween ¿8 en bleven ¿AH, ¿8 en ¿7 liggen. Oost kon een schoppen missen. Daarna volgden ¿A en ¿H. De aandacht verlegd naar oost die ¿9 moest bewaren en nu ook slechts een singleton ruiten kon vasthouden. Zuid had nog ¿AV over; zij wist van de dertiende schoppen in west en ¿9 in oost. Beide tegenspeelsters hadden maar één ruiten over: de leider wist zeker dat onder ¿A bij of west dan wel oost ¿H ging vallen en ¿V de vierde en prima betalende overslag werd.

Ook het afspel door Bep Vriend in diagram 2 was tot in de puntjes verzorgd.

Zie diagram 2

-paspas1SA

pas2¿dbl2¿

pas2SApas3SA

paspaspas-

Door direct 2¿ te bieden na het doublet op 2¿ gaf zuid behalve een vierkaart ¿ ook een klaverenstop aan; zonder klaverenstop past zuid.

West kwam tegen 3SA, geleid door het doublet van oost, uit met ¿A en vervolgde klaveren voor ¿H in zuid. De leider stak over naar ¿A en speelde ruiten naar ¿8 in zuid voor ¿9 in west (ruiten naar ¿B zou in dit geval snel drie ruitenslagen hebben opgeleverd maar Vriend wilde niet dat oost met de vrije klaveren en ¿H(¿V)92 aan slag zou komen. West speelde ¿B na voor ¿A in de dummy. Ruiten uit noord, ¿B in zuid en ¿V in west die ¿10 voor ¿V in de dummy speelde. ¿A en ruiten naar ¿10 in de dummy. Op deze twee ruitenslagen gooide west een schoppen en een harten weg. De leider speelde de kleine harten uit de dummy voor ¿7 in west die van ¿V87 in de ¿AHB van zuid moest spelen voor negen uitstekend scorende slagen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden