Caribisch

Virginia Burke uit Jamaica, omschrijft de keuken van het Caribisch gebied als robuust en pittig. Toeristen zal dat een zorg zijn....

Adriaan de Boer

Jeugdige vakantiegangers in de strandhotels van Barbados, doen weinig voor tante Minnie onder. Ze gaan mee de zee op in een nagebouwd piratenschip, de Jolly Roger, waar ze een ooglapje aan elastiek kopen en een plastic haak die je over je vuist schuift. In de mast wappert de doodskopvlag, aan dek kunnen - joho, joho - de vaatjes rum vrijelijk worden aangesproken. Aan de wal gaan ze kip eten van de barbecue, en hamburgers, en lichtgevende cocktails bestellen die moeten worden opgezogen uit uitgeholde kokosnoten.

Viginia Burke heeft meegeholpen een fabriekje op te zetten dat zestig Jamaicanen werk biedt en waaraan honderden boeren hun waren kwijt kunnen. Onder het merk Walkerswood verkopen ze sauzen, kruidenmengsels en andere smaakbevorderaars. Recepten (niet noodzakelijkerwijs met het erin genoemde eigen assortiment) staan in Burke's Walkerswood Caribbean Kitchen (Simon & Schuster, import Van Ditmar; fl 37,95).

Patrick Williams groeide eveneens op in de 'West-Indies'. Hij verhuisde naar Engeland, waar hij werkt in twee van de vele Londense restaurants van sterrenkok Marco Pierre White, die niet langer in de keuken staat, maar vanuit een kantoor zijn uitdijende concern bestiert. Williams kookt daarnaast voor de (commerciële) tv en heeft zijn ('moderne') visie op de Caribische keuken vastgelegd in The Caribbean Cook (Michael Joseph, import Penguin Benelux; fl 63,95).

Zabaglione op z'n Caribisch, met rum in plaats van de Siciliaanse marsala. Nodig: 12 eidooiers; 140 gram fijne strooisuiker; 150 ml rum, licht of donker; beetje cacaopoeder, gezeefd; 125 gram chocolade van goede kwaliteit, fijngeraspt.

Klop dooiers en suiker tot een volle, gladde massa met een vaalgele kleur. Verwarm het mengsel au bain marie (in een schaal die in een pan hangt waarin water tegen de kook aan is gebracht). Giet de rum erbij en blijf roeren (minuut of tien); de substantie moet stevig worden. Overscheppen in glazen, bepoederen met cacao, bestrooien met chocolade.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden