Caribisch Nederland armer geworden

De bewoners van de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn gemiddeld flink armer geworden sinds de drie eilanden vijf jaar geleden een soort overzeese gemeente van Nederland zijn geworden.

Een winkelstraat op Bonaire. Beeld anp

Door het gedaalde welvaartsniveau overheerst onder de bewoners de teleurstelling over de nieuwe staatkundige structuur. 'De balans is nog niet positief', concludeerde de evaluatiecommissie onder leiding van Liesbeth Spies maandag.

Na de opheffing van de Antillen op 10 oktober 2010 werden Curaçao en Sint Maarten autonome landen. De drie kleinste eilanden vallen sindsdien onder het Nederlandse bestuur. 'Op ongeveer 8.000 kilometer afstand in Den Haag maakt Nederland vanaf 2010 regels en beleid en neemt besluiten die effect hebben op het alledaagse leven op Bonaire (18 duizend inwoners), Saba (1800 inwoners) en Sint Eustatius (4000 inwoners), met doorgaans weinig kennis van de lokale omstandigheden.'

Versnipperd beleid

Dit leidt tot versnipperd beleid. Bovendien hebben de eilanden het gevoel dat ze nu minder autonoom zijn dan in de tijd van de Nederlandse Antillen. De bewoners hebben het gevoel dat niet naar hen wordt geluisterd. Ook Nederland is ontevreden en ergert zich aan de gebrekkige bestuurscultuur op de eilanden. De onderlinge relaties zijn verslechterd.

Het onderwijs en de gezondheidszorg zijn er de afgelopen vijf jaar verbeterd, als ook het innen van belastingen. Maar een van de belangrijkste afspraken tussen Nederland en de eilanden bleek te vaag, namelijk om er tot 'een binnen Nederland aanvaardbaar voorzieningenniveau' te komen. De eilanden dachten dat hun sociale zekerheid meer op die van Nederlanders zou gaan lijken, maar Nederland ging meer uit van het in de Caribische regio gangbare niveau, om een aanzuigende werking te voorkomen.

Sint Eustatius is er van de drie eilanden het slechtst aan toe. Dat de armoede is gestegen komt overigens ook door de economische crisis. Maar prijsstijgingen door de invoering van de dollar vijf jaar geleden en de verscherpte belastinginning sindsdien hebben ook meegespeeld. 'Veel ouderen en alleenstaande moeders komen in de problemen, maar ook veel gezinnen kunnen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen', aldus Spies. Om de kosten van het levensonderhoud te temperen, leven meerdere generaties met elkaar in te kleine huizen en hebben veel mensen meerdere banen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden