Cardioloog wil hart-apk voor Limburg

Cardioloog Leo Hofstra van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) wil zoveel mogelijk medewerkers van bedrijven en inwoners van onder meer de gemeente Maastricht de kans geven de conditie van hun hart te laten testen....

ANP

De screening bij het AZM, dat sinds 1 januari Maastricht Universitair Medisch Centrum heet, vindt deze week plaats. De test is een onderdeel van de Gezondheidsweek, een initiatief van de Arbodienst van het ziekenhuis.

De provincie Limburg heeft sympathie voor het project en is in principe bereid mee te doen mits het project niet tot Maastricht beperkt blijft. Er zullen bovendien ook andere financiële bronnen moeten worden aangeboord. Dit wil zeggen dat ook andere instanties als gemeenten en Zorgkantoren moeten meedoen. Over deze invulling zal eerst nog duidelijkheid moeten komen alvorens Gedeputeerde Staten hierover een besluit nemen.

De hart-apk screent deelnemers op onder meer buikomvang, bloeddruk en gewicht. Iedere deelnemer kan een lijst invullen met gegevens over zijn of haar persoonlijke levensstijl. Aan de hand daarvan kan worden omschreven hoeveel risico iemand loopt op een hartaanval binnen tien jaar. De deelnemer krijgt vervolgens een op maat gesneden advies toegestuurd hoe die te voorkomen.

Hofstra overlegt met de gemeente Maastricht over deelname aan het door hem ontwikkelde project. Vorig jaar werd dat voor het eerst uitgevoerd tijdens de Happy-run in Maastricht, een hardloopwedstrijd door de stad. Daaraan deden ongeveer duizend mensen mee, die een jaar lang persoonlijk werden begeleid. Hun risico op hartproblemen nam daardoor met 15 procent af. Ook hun bloeddruk daalde. Van de deelnemers ging 82 procent gezonder leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden