Cardiologen pleiten voor registratie sportdoden
In Nederland moet een registratiesysteem van 'sportdoden' worden opgezet. Dat zeggen vooraanstaande Nederlandse sportcardiologen. Een dergelijke database bestaat nu niet in Nederland en daardoor blijft volgens de cardiologen veel onduidelijk over gevallen van plotseling overlijden door hartproblemen tijdens het sporten.
AMSTERDAM - De afgelopen maanden werd de sportwereld opgeschrikt door sporters met medische problemen. Bolton Wanderers-speler Fabrice Muamba (24) stortte tijdens een voetbalwedstrijd ter aarde en overleefde het voorval ternauwernood. Een 14-jarige jongen uit Vught had minder geluk en overleed nadat hij als recreant aan de marathon van Rotterdam had meegedaan.
In Italië stierven zelfs twee sporters in drie weken na een hartaanval: Livorno-speler Piermario Morosini (25) en oud-topvolleyballer Vigor Bovolenta (37). Opvallend, want elke competitiesporter wordt daar grondig gecontroleerd op hartafwijkingen en lijkschouwing is in dergelijke gevallen verplicht. Het bewijst dat controles niet waterdicht zijn en dat nooit zullen worden, aldus de cardiologen.
'We weten eigenlijk nog heel weinig van sportcardiologie', constateert Jan Hoogsteen, cardioloog bij het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en lid van het medisch team van de Rabobank wielerploeg. 'De fysiologie van een sporter is totaal anders dan die van een huisvader. Het hart van een sportman past zich aan als het langdurig wordt blootgesteld aan duursport en per sporter verschilt het of hij beter is uitgerust voor het verteren daarvan.'
Daarom is registratie van sportdoden in Nederland noodzakelijk, vinden de cardiologen. 'Al is het alleen maar om een database aan te leggen', benadrukt Hoogsteen. Sportcardioloog Jeff Senden, verbonden aan het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, vult hem aan: 'Als dokter kunnen wij een advies geven aan een sporter, meer niet.' Om dat advies zo betrouwbaar mogelijk te maken is documentatie van aantallen sterfgevallen, inclusief oorzaken, vereist.
Naar schatting overlijden in Nederland 200 tot 400 mensen per jaar tijdens of vlak na het sporten. Volgens de cardiologen is dat getal hoogst onbetrouwbaar omdat dergelijke zaken niet worden vastgelegd.
Volgens de artsen is een belangrijke rol weggelegd voor sportkoepel NOC*NSF, waar negentig sportbonden met in totaal ruim vijf miljoen sporters bij zijn aangesloten.
Geert Slot van NOC*NSF ziet nog geen directe aanleiding om tot registratie over te gaan. 'Ik snap best dat medische vakbroeders daarover discussiëren, maar zoiets moet je niet op een namiddag beslissen.'
In het verleden zijn vanuit de medische wereld initiatieven genomen om een eigen registratiebank op te richten. De recentste is SportCor, dat begon in 2009. Kennissen of familieleden van het slachtoffer kunnen op een website een vragenlijst invullen over het tragische voorval. Maar het levert relatief weinig op, omdat deelname vrijwillig is.
Hoogsteen hoopt dat de overheid een registratieplicht van sportdoden instelt, net zoals in Italië. 'Dat begint al bij de huisarts die een sportdode registreert. Een paar jaar geleden hebben we dat al eens aangegeven, maar staatssecretaris Teeven zag er toen niets in.' Omdat SportCor niet het gedroomde succes is geworden, gaat Hoogsteen zich weer opmaken voor een bezoek aan Den Haag. 'We zullen dit nieuw leven inblazen.'
undefined