Carcoke geeft zich over

Stond de wind ongunstig, dan moesten de lakeien op het domein van Laken de ramen van het koninklijk paleis sluiten....

Bart Dirks

De fabriek uit 1932 produceerde jaarlijks 750 duizend ton cokes, bestemd om hoogovens en kachels te stoken. Het bedrijf betaalde zijn werknemers goed, maar was berucht vanwege de vele arbeidsongelukken. Menige vinger werd afgerukt, menig gezicht raakte verbrand.

'De mengtoren was de ongezondste plek van de hele fabriek', vertelde een oud-medewerker vorig jaar in dagblad De Morgen. 'Bij het vullen van de molen werden gigantische stofwolken opgejaagd. Meer dan arbeider heeft hier zijn longen geruerd.'

Het zwaarste was volgens hem de 'uitsteek'. Als de cokes niet vanzelf uit de ovens kwamen, moesten de arbeiders de deur zelf openen en de cokes met een lange staaf loswrikken. 'Dat was pas afzien. We stonden te peuteren in een withete massa van 1200 graden, daar kon geen beschermende kledij tegen op.'

Op 27 januari 1993 werden de ovens voorgoed gedoofd, de sloop begon in december 2003. Maar Marly, die aan het eind van zijn bestaan eigendom was van Cockerill-Sambre en Carcoke heette, gaf zich niet zonder meer gewonnen.

Door een snijbrander vatte een 35 meter hoge distillatietoren vuur. De niet te blussen brand veroorzaakte een penetrante geur die tot in Nederland en Duitsland te ruiken viel.

Toen na anderhalve week een hoogwerker de brandende fakkel omverduwde, brak de pijp echter te hoog af. Een ontvlambare vloeistof bleef branden. Door de vrijgekomen hitte vatte zelfs een tweede pijp vlam. Gevolg: de scheepvaart en het autoverkeer werden stilgelegd, slaande ruzie tussen politici, brandweer, aannemers en failliete onderaannemers.

Ruim driekwart jaar lag de sloop stil, tot vorige week. Volgende maand wordt gekeken hoe de laatste twee torens veilig kunnen worden afgebroken. De sloop zal nog zeker tot in 2006 duren. Uiterlijk 2008 moet het hele terrein zijn gesaneerd en gereed zijn voor nieuwe bedrijvigheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden