Carabinieri zijn trouwe mannetjesputters met stijl

Overal en altijd present, maar onvoldoende intelligent geacht voor een echte staatsgreep. De carabinieri is een van Italië's stabielste organisaties....

Moed kan de kolonel der carabinieri niet worden ontzegd. Vrijdagochtend, daags na het uitlekken van zijn schriftelijk pleidooi voor een staatsgreep, meldde Antonio Pappalardo (53) zich in Rome vrijwillig bij de hoofdofficier van Justitie.

'Uw dossier is nog niet binnen. U kunt weer gaan', zei de magistraat.

Pappalardo - nieuwe bijnaam: Pappa-golpe (coup) - kan er echter van verzekerd zijn dat hij zich later moet verantwoorden, voor zowel de burgerlijke rechter als de militaire rechtbank. Zijn hoogste baas, minister Mattarella van Defensie, werd gisteren al op het matje geroepen bij president Ciampi. Maandag buigt het parlement zich over de affaire.

Conform de belangrijkste wapenspreuk van het korps, 'Loyaal door de eeuwen heen', is Pappalardo niet van zins af te treden als voorzitter van de ondernemingsraad. Hij is in deze functie immers gekozen, namens zijn 118 duizend kameraden.

Zijn klacht over 'de zieke staat en de zieke samenleving' en zijn pleidooi voor 'een nieuw Italië en nieuw Europa' zijn bovendien verkeerd geïnterpreteerd. 'Ik wilde mijn collega's slechts een beetje laten dagdromen', verklaarde hij gisteren.

'Dagdromen' is bepaald geen gewenste eigenschap van het in 1814 opgerichte Arma Benemerita, de officiële bijnaam van het 'korps der verdienstelijken'. Net als de Europese zusterorganisaties - de Spaanse guardia civil, Franse gendarmerie en Nederlandse marechaussee - dienen de leden het imago uit te stralen van mannetjesputters, 'gewend om in stilte te gehoorzamen', een andere wapenspreuk.

In Italië vervult de carabinieri vooral de rol van dorpssheriff, een loyale staatsdienaar die het wel uit zijn hoofd laat tegen de overheid te rebelleren.

Buiten de grote steden vormt hij samen met de priester en de burgemeester de heilige drieëenheid, altijd paraat als er een kat in de dakgoot klem zit of een gestolen schilderij moet worden terugbezorgd. Vandaar dat kolonel Pappalardo kan zeggen dat 'alleen wij precies weten wat er onder de bevolking leeft. Wij staan tussen het volk, wij zijn de staat.'

L'Arma dei Carabinieri (afgeleid van 'karabijn'), het paramilitaire politiekorps, heeft alle revoluties overleefd en is volgens menigeen een van de stabielste organisatie van Italië.

Opvallend is de presentie op straat, die vooral nieuwkomers in Italië de indruk kan geven zich in een politiestaat te bevinden: op elke piazza, op elke straathoek staan er wel een paar in donkerblauw uniform, wit koppel en hoog oplopende pet op het bijna kaalgeschoren hoofd. Het insigne is een grote vlam.

En altijd minimaal met z'n tweëen omdat, zo wil de volksmond, er eentje moet schrijven, terwijl de ander kan lezen. Hetgeen er al op duidt dat ze niet intelligent genoeg worden geacht voor een staatsgreep.

Een eerdere poging tot een coup, in 1984, bleef dan ook beperkt tot 'Piano Solo', alleen maar een plan.

Verreweg de meeste korpsleden komen uit het arme zuiden, waar een baan bij de carabinieri dikwijls de enige bestaanszekerheid biedt.

Binnenkort hijst het korps zich in het door Armani ontworpen zomertenue en wie de op hun lengte (minimaal 1,90 meter) en uiterlijk (prachtig) geselecteerde mannen en vrouwen ziet van de speciale Romeinse eenheid, die regelmatig in hun galacape als Hollywood-sterren door de chique winkelstraten nabij het parlement mogen paraderen, heeft toch meer associaties met Italiaans cabaret dan een bloederige coup d'état.

De carabinieri blijft echter een paramilitaire eenheid, binnenkort zelfs als zelfstandig vierde krijgsmachtdeel met behoud van speciale politietaken. 'Met die mannen blijft het altijd oppassen', zegt niet zonder enige jaloezie de vakbond van gewone staatspolitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden