~ CAPTCHA~

Meestal slaag ik er pas bij de derde captcha in om ergens een wachtwoord te veranderen of een reactie achter te laten. Captcha is een afkorting voor 'Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart'. Zo'n test is bedoeld om de computer te laten weten dat je een mens bent en geen computer.

In de meeste gevallen gaat het om vervormde letterreeksen, al moet je ook wel eens een sommetje oplossen of vertellen of je een plaatje van een hond of een kat op je scherm ziet. Die sommetjes en die beesten gaan nog wel, maar ik zie vaak een 1 voor een l of een I aan, of een 0 voor een O, en de letterreeksen zijn vaak zo vervormd dat ik me afvraag of de desbetreffende captcha's niet met een cyrillisch of Grieks toetsenbord moeten worden ingevuld.

Computers die graag onschuldige websites volpompen met nodeloze kreten als 'Buy Viagra 1000 Capsules 80 Percent Off', slagen zelden voor zo'n test. Mensen, die graag onschuldige websites volpompen met nodeloze kreten als 'Ze motte ze allemaal tege de muur zette en afknalle. S.A. Verhoeve, Rotterdam', wel.

Het aardige is dat die Turingtest uit de afkorting in feite een omgekeerde Turingtest is. De grondlegger van de informatica, Alan Turing (1912-1954), ontwikkelde een test waarin een mens twee gesprekjes voert, eentje met een mens en eentje met een computer (een 'imaginable digital computer'). Hij weet op voorhand niet in welk geval hij met een mens en in welk geval hij met een computer te maken heeft. Het is de bedoeling dat hij aan het einde zegt wie wie is. De mens wordt dus eigenlijk niet onderworpen aan een test, zoals bij een captcha, maar de computer: slaagt hij erin om intelligent, menselijk gedrag te vertonen? (Zo hielden enkele juryleden van de jaarlijkse Loebner Prize voor kunstmatige intelligentie de chatterbot Elbot voor een mens. Een citaat van Elbot: 'LOL Had your coffee yet?)'

Aangezien vergissen menselijk is, zou je zeggen dat die computer het wel door de vingers ziet als je bij een captcha een 1 voor een l aanziet. Maar dat is niet zo.

recensiekoning.nl

***

Wat? CAPTCHA

Waarom? Om te bewijzen dat je een mens bent

Recensent? Gustav

Lukt dat? Soms

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden