Captain Henk is Satudarah gewoon beu

Zo'n honderd leden van de beruchte motorclub Satudarah stappen over naar concurrent No Surrender. Onder hen voorman Henk Kuipers.

EMMEN - Eén van de leden gooide thuis een containerzak vol spullen weg met het zwart-gele logo van Satudarah: truien, T-shirts, dingen voor aan de muur. Op hun motorjacks zijn de emblemen losgetornd. En in het clubhuis op een industrieterrein aan de rand van Emmen zijn alle Satudarah-tekens verwijderd.


Een motorclub in het Drentse Emmen stapte dinsdag samen met vijf andere afdelingen in Noord-Nederland over van de omstreden motorclub Satudarah naar haar al even beruchte tegenhanger: het vorig jaar opgerichte No Surrender. Voor Satudarah, dat de afgelopen vier jaar spectaculair groeide, is het een slag: circa honderd leden weg, en één van de landelijke bestuurders: de Drentse zakenman Henk Kuipers.


Voor de Emmense motorclub is dit al de derde overgang naar een omstreden motorclub in vier jaar tijd. Tot begin 2010 waren ze support club van de Hells Angels. Zowel Satudarah, de Hells Angels als No Surrender worden door het Openbaar Ministerie steeds weer opnieuw in verband gebracht met criminele activiteiten van leden.


Veranderen van motorclub, is dat meer dan wisselen van jasje? 'Er verandert niet veel', zegt Kuipers. 'We blijven dezelfde mensen. Het innerlijke gevoel blijft.'


Het innerlijke gevoel - ja, welkom bij wat circa 25 jaar geleden is opgericht als de Harley Davidson Club Zuid-Oost Drenthe, in de volksmond afgekort tot HDC-ZOD. 'Het draait hier om vriendschap', zegt een lid dat anoniem wil blijven.


De officiële woordvoerder, dat is Henk Kuipers. Captain Henk, vermeldt het nieuwe embleem op zijn jasje. Kapikane, zeggen enkele leden, maar pardon, dat is een Satudarah-term.


Als supporters van de Hells Angels bevonden de Harley-fans uit Emmen zich in goed gezelschap. In Noord-Nederland waren veel van zulke fanclubs. De politie noteerde in 2010 onder meer: Outsiders MC, eveneens in Emmen, de Flying Eagles in Oude Pekela en niet te vergeten MC Waardeloos uit Finsterwolde. Allemaal tooiden ze zich met de clubkleuren rood en wit.


'Maar rood en wit, dat is ook niet wat we wilden, hè Henk', zegt het invloedrijke lid Theo ten Velde, aan tafel naast Henk Kuipers in de ledenkamer, alleen toegankelijk voor degenen die zichzelf langdurig bewezen hebben. HDC-ZOD stapte dus over van de Hells Angels naar Satudarah en werd Chapter North-East.


Japanse vechtsport

Landelijke politiedienst KLPD keek mee in Emmen. Kuipers werkte jarenlang als beveiliger. Zijn bedrijf ging in 2009 failliet, inclusief een kerstboom aan andere bv's, zoals ZOD Motorcycles. Hij is ook op hoog niveau actief in de Japanse vechtsport. De KLPD vindt deze kruisbestuiving riskant, blijkt uit een rapport uit 2010. 'Op die manier bestaat er voor de criminele scene (waaronder Hells Angels) een omgeving waarin ze ongemoeid kunnen bewegen en overleggen.'


Buiten patrouilleert de politie. Bij Satudarah waren er de afgelopen maanden tientallen arrestaties. Bij No Surrender was Willem Holleeder kortstondig actief. Klopt dat criminele imago? Kijk eens om je heen, verzuchten de mannen in het houten clubhuis. De kachel brandt, bezoekers krijgen een drankje, mensen komen hier voor de vriendschap. 'Het is heel anders dan mensen buiten denken.'


Voor een Satudarah-bestuurder zoekt Kuipers vaak de media op. In 2012 was BNN-presentator Filemon Wesselink welkom in Emmen. Filemon: 'Als je lid wordt van Satudarah, dan ben je dat voor het hele leven?' De kapikane, die niet zag aankomen dat hij zich ruim een jaar later zou afscheiden, riep uit: 'Satudarah voor altijd, voor altijd Satudarah!'


Maar geleidelijk ging het over, zegt hij nu. De sfeer bij Satudarah was 'dictatoriaal'. Zo snel mogelijk worden nu de emblemen van No Surrender verspreid, in zwart-zilver. Waarom toch weer aansluiting zoeken bij een motorclub die volgens justitie een beroerde reputatie heeft? 'Omdat je bij de motorwereld wilt blijven horen', zegt Kuipers. 'Het is een levensstijl.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden