Captain Courageous scoort goed bij Business Week

Jan Timmer, Cees van der Hoeven, Cees van Lede, Pieter Bouw, Wim Dik of Cor Herkströter ontbreken allen in de lijst van 25 topmanagers die is samengesteld door BusinessWeek....

BusinessWeek brengt geen rangorde meer aan onder de 25 uitverkorenen, maar de grootste foto op de eerste pagina van het overzicht is gereserveerd voor de 60-jarige Gerald Greenwald, de 'captain courageous van United Airlines'. Greenwald is erin geslaagd de waarde van de luchtvaartmaatschappij vorig jaar ruim te verdubbelen. Omdat de aandelen in handen zijn van het personeel, is volgens Business Week iedereen gelukkig.

Bernd Pischetsrieder (48), de nieuwe baas van BMW, behoort tot ook de uitverkorenen. Hij is erin geslaagd de nieuwe, in Amerika geproduceerde twoseater Z3 in de laatste James Bondfilm Golden Eye te krijgen. Walt Disney's Michael Eisner (53) is opgenomen, omdat hij heeft bewezen de tent te kunnen leiden zonder steun van president-commissaris Frank Wells (die in 1994 omkwam bij een helicopterongeluk) en van studiobaas Jeffrey Katzenberg (die de company met ruzie heeft verlaten om met onder meer regisseur Steven Spielberg voor zichzelf te beginnen). In zijn eentje slaagde Eisner erin het televisiestation ABC/Capital Cities over te nemen voor 19 miljard dollar.

Uit Japan komt Tadashi Sekizawa, de 64-jarige topman van Fujitsu. BusinessWeek schetst hem als een man die het lef had af te rekenen met de nationalistisch-Japanse bedrijfsstrategie - wat hem het kopje Tempus Fujitsu opleverde. Fujitsu produceert pc's die voor 90 procent uit niet-Japanse onderdelen bestaan. Dit jaar zal de winst meer dan verdubbelen tot 887 miljoen dollar.

Twee vrouwen slechts in de top-25: Patricia Q. Stonesifer (39) van Microsoft Consumer Division, die allerlei spelletjes-cd's lanceerde voor de thuismarkt en een moderne joystick. En Ana Patricia Botin (35), president-directeur van de Spaanse Banco Santander. Haar grootste verdienste is volgens het blad dat ze de scherpzinnigheid en werkdrift van haar vader, bestuursvoorzitter Emilio, heeft geërfd. Dankzij haar, en de in Latijns America erg actieve Banco Santander, is Mexico na de peso-crisis van vorig jaar weer helemaal terug op de internationale kapitaalmarkten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden