CAPT pleit voor voortrekkersrol overheid bij aanleg elektronische snelweg Commissie wil elektronische belastingaangifte

De fiscus moet ervoor zorgen dat particulieren en bedrijven over twee jaar hun belastingaangifte via de computer kunnen regelen. Burgers en bedrijven die daarvan gebruik maken, zouden een bonus moeten krijgen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De CATP heeft haar actieplan voor een snelle opbouw van de elektronische snelweg opgesteld op verzoek van de vorige minister van Verkeer en Waterstaat, Hanja Maij. De commissie voorziet 'interessante mogelijkheden voor economische groei en werkgelegenheid. Goed gebruik van telematica zal leiden tot nieuwe, exporteerbare milieuvriendelijke produkten en diensten.' Het plan wordt dinsdag besproken door deskundigen en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.

'Wie trekt de kar?', vragen de samenstellers van het rapport zich retorisch af. De aanleg van de elektronische snelweg vergt enorme investeringen en brengt grote risico's met zich mee. 'De klant' zou drijvende kracht achter de ontwikkeling moeten zijn, maar die weet niet wat er kan en dus ook niet wat hij wil. 'Een patstelling' dreigt, aldus de CATP en daarom ziet zij een belangrijke rol weggelegd voor de overheid.

De overheid moet volgens de opstellers van het rapport niet alleen belemmerende regelgeving schrappen en baanbrekende experimenten ondersteunen. 'Als grootverbruiker kan de overheid ontwikkelingen in de markt stimuleren en soms ook afdwingen', schrijft de CATP. 'Als de overheid meer en meer met behulp van telematica zal communiceren met burgers en bedrijven, zullen deze dat eerder en sneller ook onderling doen.'

Belastingaangifte doen via het beeldscherm is een van de ideeën die de CATP aandraagt. Daarnaast komt ze met de suggestie een 'elektronisch loket' in te richten voor burgers die bij de overheid aankloppen en ook algemene overheidsinformatie, waaronder wet- en regelgeving, staatsalamanak en Postbus-51-informatie, elektronisch te versturen.

Bedrijven zouden de verplichte administratieve diensten ten behoeve van de overheid, de zogenoemde Herendiensten als het innen van BTW en premies, elektronisch moeten kunnen afhandelen. De Rijksuniversiteit van Groningen heeft in 1990 berekend dat die taak het bedrijfsleven 7,5 miljard gulden kost. Volgens de CATP zou dat bedrag gehalveerd kunnen worden.

De overheid zou ook binnen een jaar een interdepartementaal elektronisch post- en vergadersysteem moeten hebben. Ten behoeve van het onderwijs moet een netwerk worden opgezet voor communicatie, informatiediensten en 'tele-leren'. In elk leslokaal zouden aansluitingen moeten komen te staan.

De elektronische snelweg staat in Nederland al in de steigers, vindt de CATP. Nederland kan een voorsprong op andere landen nemen door zich de komende jaren te ontwikkelen tot de proeftuin van Europa. De overheid hoeft hiervoor geen extra geld uit te trekken. Wel is van belang dat investeringen in hoogwaardige telecommunicatie worden aangemoedigd door een actief mededingingsbeleid en dat wettelijke belemmeringen worden weggenomen.

De CAPT meent dat één bewindspersoon de eindverantwoordelijkheid dient te krijgen. Op korte termijn is dat de minister van Verkeer en Waterstaat, maar op de langere termijn wordt het telematicabeleid steeds meer onderdeel van het informatiebeleid en het mededingingsbeleid. Daarom ligt het voor de hand dat dan de minister van Economische Zaken het voortouw neemt.

Een onafhankelijk toezichthoudend orgaan moet zorgen voor een soepele overgang van monopolie-situaties (kabelexploitanten, PTT) naar meer concurrentie. Dit toezichthoudend orgaan moet er onder meer op letten dat beheerders van netten een plicht om signalen tegen redelijke tarieven door te geven nakomen. Als aanbieders van diensten (actuele informatie, interactief amusement, studeren op afstand, telewinkelen en dergelijke) geen overeenstemming bereiken met de netwerkbedrijven kan het toezichthoudend orgaan bindende aanwijzingen geven.

Nederland beschikt nu al over diverse telecommunicatie-infrastructuren, zoals telefoon, kabel-tv, mobiele communicatie, de netwerken van de spoorwegen en van de electriciteitsmaatschappijen, particuliere netten (met name van de banken) en zendinrichtingen. Met elkaar zijn deze netten, na technische ingrepen, goed voor een landelijk dekkende elektronische snelweg.

De kabeltelevisienetten spelen een sleutelrol, vindt de CATP. Zij dienen aan elkaar en aan de andere netten gekoppeld te worden. Ook moeten ze geschikt worden gemaakt voor tweerichtingsverkeer, overdracht van digitale signalen en voor selectieve toegang van de gebruiker tot (betaalde) informatie op het net.

Volgens de CAPT kan dat allemaal zonder hoge kosten en zonder overal glasvezelkabels te leggen. Nederland zou dan, net als België, de dichtheid aan kabeltv-netten kunnen uitbuiten om internationaal een voorsprong te nemen in de telematica.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden