Capitulatie in Wageningen onwettig

De capitulatie van het Duitse leger, op 5 mei 1945 in het Wageningse hotel De Wereld, is door de Canadese generaal Foulkes in scène gezet....

In hotel De Wereld voerden Blaskowitz, opperbevelhebber van het 25ste Duitse leger, en Foulkes, commandant van het Eerste Canadese legerkorps, op 5 mei alleen onderhandelingen over de technische uitwerking van de eigenlijke capitulatie. Op vrijdagavond 4 mei hadden immers alle Duitse legers, inclusief het in Nederland aanwezige 25ste leger, zich onvoorwaardelijk overgegeven aan de Britse veldmaarschalk Montgomery.

Blaskowitz kreeg op 5 mei van Foulkes een standaardformulier ter tekening voorgelegd, maar vroeg 24 uur bedenktijd. De feitelijke ondertekening van dit document gebeurde op 6 mei. Niet in hotel De Wereld, of in de Landbouwhogeschool, zoals de geschiedenisboeken vermelden, maar in een verlaten boerderij buiten Wageningen. Prins Bernhard, bevelhebber van de Nederlandse Strijdkrachten, was daarbij niet aanwezig.

Pepplinkhuizen heeft ontdekt dat prins Bernhard in 1948 heeft bevestigd dat de capitulatie in Wageningen onwettig was. Generaal Foulkes ‘was erop gesteld een eigen capitulatie te hebben’, aldus de prins.

Volgens Pepplinkhuizen was Foulkes gebrand op een ‘eigen’ capitulatie om in aanmerking te komen voor de positie van Chef van de Canadese Generale Staf.

In het openbaar heeft prins Bernhard zich de door Foulkes ontworpen mythe altijd laten aanleunen.

Medewerker R. Kok van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie noemt de bevindingen van Pepplinkhuizen over de onwettige capitulatie in Wageningen ‘een geloofwaardig verhaal met een fascinerende nieuwe interpretatie’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden