Capaciteit van hersenen wordt al minder na 45e levensjaar

Het cognitieve vermogen van onze hersenen gaat vanaf de leeftijd van 45 al achteruit. Dat is veel vroeger dan de 60 jaar, waar men totnogtoe van uit ging. Dat blijkt uit een studie van het gezondheidsinstituut Inserm en het Londense University College.

Redactie
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Het onderzoek testte het geheugen, de woordenschat, het denkvermogen en het uitdrukkingsvermogen van 5.198 mannen en 2.192 vrouwen tussen de 45 en 70 jaar. Het onderzoek liep over een periode van 10 jaar.

'De resultaten tonen aan dat de cognitieve vermogens (behalve de woordenschat) verminderen naarmate men ouder wordt. En hoe ouder men wordt hoe sneller die achteruitganggaat', zo stelt Inserm.

Medicijnen
In tien jaar tijd gingen de prestaties op het vlak van het denkvermogen met 3,6 procent achteruit bij mannen tussen 45 en 49 jaar en met 9,6 procent voor mannen tussen 65 en 70. Bij de vrouwen is de daling even sterk (-3,6 procent) in eerste leeftijdsgroep, maar minder uitgesproken (-7,4 procent) bij vrouwen tussen 65 en 70.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om de leeftijd te weten waarop de achteruitgang van de cognitieve vermogens start. 'Het is wellicht efficiënter om van bij het begin in te grijpen, bijvoorbeeld met medicijnen, om zo cognitieve verouderingsprocessen te veranderen', aldus Archana Singh-Manoux die aan het hoofd stond van het Inserm-team.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden