Cap Volmac wil meer in advisering bedrijven

Cap Volmac probeert uit alle macht een plaats te verwerven op de markt voor bedrijfsadvisering. Vorig jaar haalde het automatiseringshuis uit Utrecht al 14,1 procent van zijn omzet uit consulting, maar dat aandeel moet omhoog tot ongeveer een kwart....

Van onze verslaggever

UTRECHT

'We willen meer master of our own destiny zijn', legde directievoorzitter C. van Breugel gisteren uit bij de presentatie van de jaarcijfers. Als het bedrijf betrokken wordt bij de voorbereiding van plannen van bedrijven, is de kans groter dat het ook een rol kan spelen bij de uitvoering ervan. Vorig jaar kwam driekwart van de omzet uit dergelijke projectuitvoering.

Van Breugel wees er bovendien op dat de marges bij consulting hoger zijn dan bij uitvoering. 'Uitvoering zit bij onze klanten aan de kostenkant, daar probeert men te bezuinigen. Bij consulting kijken bedrijven naar wat ze er uiteindelijk mee kunnen verdienen.' Gemiddeld haalt Cap Volmac een marge van ongeveer 8 procent.

Cap Volmac, onderdeel van het Franse Cap Gemini Sogeti Group, heeft de winst over 1994 met 20 procent opgevoerd tot 66 miljoen gulden. De omzet steeg met slechts 2 procent tot 811,9 miljoen. Volgens Van Breugel moest Cap Volmac in enkele gevallen 'nee' verkopen omdat het de marges bij bepaalde werkzaamheden te laag vond.

Ook moest personeel van Cap Volmac vanwege de nieuwe strategie worden omgeschoold. 'En elk uur dat je niet bij een klant kunt factureren, ben je voorgoed kwijt', stelde Van Breugel. 'We hopen dat we niet door de aantrekkende markt gehinderd worden.'

De afgelopen weken heeft Van Breugel analistenrapporten gezien waarin voor dit jaar winststijgingen tot 50 procent werden voorspeld. Hij voelde zich gisteren geroepen die te corrigeren. 'Want dat kun je alleen bereiken door hogere marges te rekenen - en dat wordt door onze klanten niet geaccepteerd - of door simpelweg meer mensen in dienst te nemen.' Cap Volmac is echter niet van plan meer van hetzelfde te gaan doen. Eind vorig jaar werkten er 4406 mensen bij het bedrijf, 60 meer dan het jaar ervoor.

Van Breugel vertelde gisteren dat Cap Volmac op zoek is naar samenwerking met een erkend consultancy-kantoor. Het Utrechtse bedrijf wordt zozeer geassocieerd met de informatietechnologie (IT), dat omschakeling naar consultancy volgens Van Breugel al snel 'ongeloofwaardig' gevonden wordt.

Opmerkelijk genoeg heeft het Sogeti-concern een eigen consultancy-poot, Gemini. Dit zusterbedrijf van Cap Volmacs moeder Cap Gemini Sogeti Group, is actief in verschillende landen binen en buiten Europa. Het bedrijf heeft een kantoor in Nederland, gevestigd nota bene in het pand van Cap Volmac. Maar de aanwezigheid in Nederland is volgens Van Breugel 'jammer genoeg erg bescheiden'. Hij heeft Gemini gevraagd 'tien tot vijftien top-consultants vanuit Engeland of de VS over te vliegen', maar daarop is nog geen antwoord gekomen. 'Toch is Nederland zeker een aantrekkelijke markt.'

De identiteitscrisis van Cap Volmac wordt vergroot door veranderingen in de eigendomsverhoudingen. In 1991 heeft Sogeti-oprichter en grootaandeelhouder Serge Kampf 34 procent van zijn aandelen verkocht aan Daimler-Benz-dochter Debis. Afgesproken is dat de Duitsers in 1996 de meerderheid van de aandelen kunnen overnemen van Kampfs investeringsmaatschappij SKIP.

Debis is bijzonder actief op het gebied van outsourcing van onder meer rekencentra. Vraag is hoe de nieuwe eigenaar de synergie tussen de bedrijven wil bevorderen. Kampf heeft in 1991 met Debis een prijs voor zijn pakket afgesproken, maar Van Breugel heeft de indruk dat daarover nu problemen zijn ontstaan.

Terwijl Cap Volmac 'hogerop' wil richting consulting, stijgt volgens hem de vraag naar 'ouderwetse computerprogrammeurs'. Honderden bedrijven draaien nog steeds enigszins verouderde, maar peperdure programma's op hun grote mainframe-computers. De jonge programmeurs van tegenwoordig beschikken niet meer over de kennis daarvan.

De balans bleef vergeleken met eind 1993 sterk. Het eigen vermogen bedraagt circa 50 procent van het balanstotaal, terwijl de groep geen rentedragende schulden heeft. De liquide middelen bedroegen eind december ruim 215 miljoen.

Cap Volmac wil het dividend verhogen van 1,05 gulden tot 1,25. Dit betekent dat bijna 80 procent van de winst wordt uitgekeerd. De markten waarin Cap Volmac opereert, groeien gemiddeld met 4 à 5 procent. Over de winst voor dit jaar durfde Van Breugel niets te voorspellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden