Cap Extraordinaire

ER KOMT EEN nieuw soort bedrijf naar de beurs. Naast de large caps, de mid caps en de small caps wordt binnenkort de eerste cap extraordinaire genoteerd op de beurs....

Cap extraordinaire? Jazeker, de beurs gaat zelf namelijk naar de beurs. Als het een beetje meezit krijgt Euronext, het fusieproject van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs, al in mei een plaatsje op het grote koersenbord op het Beursplein. Of moeten we Place de la Bourse zeggen ?

De beurs naar de beurs. Het is een bijzondere aangelegenheid. In beurskringen dan. Net zoiets als het veilen van de veilingmeester. Dat kán niet misgaan, of liever: het mág niet misgaan. En dus hebben de dames en heren van Euronext een team van experts samengesteld. Uiteraard wel met de nodige kennis van de betreffende nationale markten: ABN Amro en BNP Paribas konden dan ook niet ontbreken. Het evenwicht moet komen van de Londense zakenbank Warburg Dillon Read.

Het leuke van de introductie van een cap extraordinaire als Euronext is dat dit bedrijf natuurlijk alle voor beleggertjes relevante informatie naar buiten moet brengen. Hebben de directeuren Jean-François Théodore (Parijs) of George Möller (Amsterdam) nog wat aandeeltjes verkocht - voor pakweg zes euro per stuk? Wel even melden bij de heren zakenbankiers van ABN Amro. Dat moet in het prospectus: ook als het gaat om het veiligstellen van de toekomst van de familie.

Dat wordt een prospectus om van te smullen.

Het spreekt verder voor zich dat het document voor alle beleggers tijdig beschikbaar is, zodat zij tot in detail kennis kunnen nemen van alle risico's die een belegging in een beursbedrijf met zich meebrengt. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van een beurskrach voor de omzet- en winstverwachting van Euronext? En hoe groot schatten de dames en heren van Euronext de kans op een beurskrach in?

Echt, het wordt heerlijke lectuur, zelfs voor beleggers die niet in het bedrijf Euronext stappen.

Ook het feestje op de beursvloer wordt interessant. Normaal gesproken deelt beursdirecteur Möller de champagne uit aan de grote baas van het bedrijf dat naar de beurs is gegaan. Het zal er in dit geval wel op uitlopen dat Möller en Théodore, sinds de vorming van Euronext de eerste man, gelijk oversteken. Een tip: laat de champagne niet naar het hoofd stijgen en bindt de duimen tijdens de fotosessie op de rug.

Op de beurs weet men als geen ander dat het succes van een beursgang mede afhangt van de belangstelling van professionele beleggers. En professionele beleggers willen maar één ding: ze kopen alleen aandelen op de beurs als ze die kunnen verkopen op het moment dat hen dat goeddunkt. Verhandelbaarheid heet dat in goed beursjargon.

Ook een leuk thema voor het prospectus: verhandelbaarheid. De beurs heeft een fikse discussie achter de rug met hoekmansbedrijf Van der Moolen. Door de vorming van Euronext wordt het Amsterdamse handelssysteem vervangen door het Franse. En dat systeem kent geen hoekman.

Jammer voor Van der Moolen.

Nee, zegt het Amsterdamse hoekmansbedrijf, dat is vooral jammer voor kleine bedrijven met een beursnotering. Door het wegvallen van de hoekman zal het moeilijker worden om aandelen in die small caps te kopen of te verkopen. Bij de hoekman kan dat altijd. Die moet volgens de beursregels namelijk tegenpartij zijn voor verkopers die op de beurs niet direct een koper kunnen vinden. Er hangt weliswaar een prijskaartje aan die dienst, maar de hoekman vergroot de verhandelbaarheid. En dat is goed voor kleine beleggers en kleine bedrijven.

Menige small cap beklaagt zich nu al over de slechte verhandelbaarheid en de lage beurskoers die daar bijhoort. Gevolg: ze worden opgekocht of vertrekken zelf van de beurs. Voor een cap extraordinaire als Euronext is dat geen risico. Hoeveel de beursgang precies gaat opleveren is nog niet bekend, maar Euronext is zeker een miljard euro waard en misschien wel twee.

Maar de leegloop op het koersenbord is wel een bedrijfsrisico voor de beurs. Al die beursgenoteerde bedrijven brengen immers geld in het laatje. Bent u ook zo benieuwd wat het prospectus van de cap extraordinaire over dit risico te melden heeft?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden