Cao-loonstijging hoogste in tien jaar, maar inflatie gooit roet in het eten

De cao-lonen zijn in het derde kwartaal van 2019 gestegen met 2,6 procent. Het is de grootste loonstijging in tien jaar tijd, meldt het CBS. Helaas gaan sinds 2017 de groei van de lonen en de prijzen van consumentengoederen gelijk op, waardoor werknemers weinig van de stijging merken.  

FNV eist ook volgend jaar 5 procent meer loon. Beeld ANP

Het achterblijven van de cao-lonen is al jaren inzet van politiek debat. Afgelopen juni schaarde zelfs de VVD zich aan de kant van de werknemer. Premier Rutte dreigde op het VVD-congres dat het kabinet de lasten voor bedrijven zou verzwaren als loonstijgingen uitblijven. ‘De winsten klotsen tegen de plinten, maar alleen de lonen van de topmannen stijgen. Dat vind ik niet acceptabel!’, zei Rutte toen. 

Cao na cao slagen vakbonden er de laatste tijd in hogere lonen af te dwingen voor werknemers. Vakbond FNV zette dit jaar in op een looneis van 5 procent. De bond haalde gemiddelde iets meer dan de helft van die eis binnen. Bonden sloten akkoorden in grote sectoren zoals metaal en kleinmetaal, maar ook in het streekvervoer, de jeugdzorg en voor meerdere beroepsgroepen op en rond Schiphol. CNV sloot zonder FNV akkoorden met de Hema en de Bijenkorf en vorig jaar met meerdere detailhandelketens. 

Het is de vraag hoeveel werknemers gaan merken van de loonstijging. Deze gaat waarschijnlijk goeddeels teniet door een even grote stijging van de consumentenprijzen. Sinds 2017 gaan de groei van de lonen en de prijzen van consumentengoederen gelijk op. Volgende week publiceert het CBS de stijging van de consumentenprijzen.

De loonstijging blijft achter in ‘gesubsidieerde sectoren’, meldt het CBS: semipublieke sectoren zoals de zorg. In ziekenhuizen, verzorghuizen en de thuiszorg vinden nog stevige cao-onderhandelingen plaats.  Werknemers in de bouw en de horeca zagen hun lonen de afgelopen tijd het meeste stijgen. 

FNV eist ook volgend jaar 5 procent meer loon

Een dag voor Prinsjesdag presenteert FNV de eisen voor het volgende ‘cao-seizoen’: meer vaste contracten, een minimumloon van 14 euro per uur en over de hele linie 5 procent meer loon. Is de vakbond nog in staat deze eisen te realiseren? Een interview met Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van de bond.

De twee kanten van de Hema-cao: waarom stemt het CNV in met een akkoord dat de FNV verfoeit?

De FNV ging niet akkoord met de cao van de Hema. Tot chagrijn van het winkelbedrijf en van het CNV. ‘Ook FNV’ers moffelen de bezuinigings­agenda van werkgevers vaak genoeg weg in een cao.’ Maar is de bond hier juist de slechterik of de beschermer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden