CAO in profvoetbal komt in zicht na topoverleg

De voetballers en de clubs uit het betaald voetbal hebben goede hoop dat ze binnenkort toch een CAO afsluiten. Ze achten de collectieve arbeidsovereenkomst nodig om de gevolgen van de per 1 januari ingevoerde flexwet te beperken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Delegaties van de vakbond van profvoetballers VVCS en de federatie van clubs FBO spraken woensdag met elkaar in Eindhoven. Woordvoerder Wil Dols van de FBO zei na afloop dat het overleg, dat in december spaak was gelopen, vrijdag 15 januari wordt voortgezet.

'We hebben een grote sprong voorwaarts gemaakt', zei Dols, die tevens bestuurslid is van Fortuna Sittard. 'We zijn nog niet zover dat we inhoudelijke mededelingen kunnen doen, maar je mag stellen dat er goede hoop is op het sluiten van een CAO. We hebben allemaal huiswerk meegekregen.' Louis Everard van de VVCS-delegatie liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

De CAO is wenselijk door de invoering van de flexwet. Dankzij de nieuwe wet kunnen voetballers na verlengde contracten en een minimaal dienstverband van drie jaar ontslag nemen, zonder dat de club een afkoopsom kan bedingen. Een levendige ruil van spelers is een mogelijk gevolg, net als een uittocht naar het buitenland.

Maar ook spelers hebben belang bij een CAO, omdat ze door de flexwet makkelijker zijn te ontslaan. Clubs zullen ook niet geneigd zijn contracten te verlengen, want wat zijn die waard?

De FBO ziet het liefst dat in de CAO de flexwet helemaal van tafel wordt geveegd, maar de VVCS was daartoe tot woensdag niet bereid. De FBO viel bovendien over de eisen die de vakbond stelde in de onderhandelingen.

Zo vroeg de VVCS van voorzitter Van Seggelen volgens FBO-directeur Slager ongeveer zeven miljoen gulden van de federatie van clubs, een optelsom van 1/37 deel van de mediagelden en bepaalde percentages uit de totale loonsom. De VVCS wil dat geld storten in fondsen, om de dienstverlening op peil te houden.

FBO-directeur Slager, die overigens niet deelnam aan het overleg, zei vóór de vergadering dat deze bedragen onaanvaardbaar hoog zijn, nog afgezien van de principiële vraag of bepaalde zaken tot het werkterrein van de VVCS behoren of in een CAO mogen worden geregeld.

Slager: 'Wij willen best iets doen als de VVCS geld nodig heeft.' Zo kan hij zich voorstellen dat de FBO het bedrag dat elke voetballer als contributie aan de vakbond betaalt, verdubbelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden