Cao-gesprekken lopen vast: acties op komst bij kranten

Voor het eerst in twintig jaar komen er acties bij de kranten. Nadat de werkgevers dinsdag een ultimatum lieten verlopen om in te gaan op de eisen, waaronder een loonsverhoging van 2 procent, is de journalistenvakbond NVJ begonnen met de voorbereidingen.

© ANP

De NVJ wil niet zeggen welke acties op stapel staan, maar werkonderbrekingen of estafettestakingen worden op termijn niet uitgesloten. De bond richt zich in eerste instantie op de werkgevers, met zaken als stiptheidsacties en witte plekken (of juist actieteksten) in kranten en op websites. De acties beginnen vandaag met een actie op twitter en worden de komende dagen en weken opgevoerd.

Helemaal zeker zijn de acties nog niet. De werkgevers in de dagbladsector hebben ook een ultimatum gesteld: het eindbod gaat van tafel als de NVJ er niet voor donderdag mee instemt.

Leden

De bond legt dat ultimatum nog voor aan de 1.800 leden bij de kranten, maar secretaris Tom Gibcus verwacht niet dat de journalisten erop in zullen gaan. 'Het gaat niet eens zozeer om die 2 procent meer loon. Journalisten leveren al jaren in en zien hun vak afkalven. Dat moet een keer stoppen. De frustratie daarover is groot. De werkgevers moeten de kwaliteit van de kranten waarborgen.'

De werkgevers, verenigd in NDP Nieuwsmedia, en de NVJ praten al negen maanden over een nieuwe cao. De werkgevers bieden voor 2,5 jaar twee keer 1 procent loonsverhoging. De NVJ eist 2 procent, volgens de bond niet eens genoeg voor koopkrachtbehoud bij de huidige inflatie.

Geen verhogingen

In 2009 en 2010 waren er geen loonsverhogingen. Vier van de vijf dagbladjournalisten zijn al vele jaren in dienst en zitten aan het eind van de schaal, waardoor ze geen periodieken meer krijgen en afhankelijk zijn van loonsverhogingen. Werkgevers en de vakbond verschillen verder van mening over seniorendagen, pensioen, auteursrechtenvergoeding en instroom van jonge journalisten.

Volgens de werkgevers was er op de meeste punten al een akkoord en doen de eisen van de NVJ 'volstrekt geen recht' aan de gevoerde onderhandelingen. De uitgevers wijzen erop dat de economische omstandigheden verder zijn verslechterd sinds de start van de onderhandelingen, begin dit jaar. Volgens NDP-woordvoerder Ad Verrest, directeur van de Mediagroep Limburg daalt de omzet van de kranten, soms wel met eenvijfde. Dat komt door lagere oplagen en teruglopende advertentie-inkomsten. Dat effect was vroeger conjunctureel, maar is nu deels structureel, waarschuwt hij. 'Acties leveren alleen maar verliezers op: lezers, journalisten en uitgevers.'

Bezuinigingen

Maar volgens de NVJ zijn de winsten en rendementen nog goed genoeg, vooral door bezuinigingen. 'Tien jaar geleden waren er 4.400 dagbladjournalisten, nu nog 3.300. Het is niet de bedoeling dat de werkgevers na het verminderen van de aantallen nu beginnen aan het verslechteren van de arbeidsvoorwaarden.'

Twintig jaar geleden kwam er enkele uren nadat de Leeuwarder Courant 'plat' was gegaan een akkoord. Het was voor het eerst dat een krant niet verscheen vanwege een cao-conflict.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden