Cao-akkoord: basisschoolleraren krijgen 3,8 procent meer salaris

Leerkrachten, ondersteunend personeel en schoolleiders in het basisonderwijs krijgen dit jaar 3,8 procent meer salaris. De salarisverhoging in de grootste onderwijssector geldt voor 170 duizend werknemers,  gaat per 1 juli in en is gekoppeld aan een eenmalige uitkering die neer komt op hetzelfde percentage meer loon over de eerste zes maanden van dit jaar.

Beeld anp

Dat zijn werkgevers en onderwijsvakbonden na 22 maanden cao-overleg overeen gekomen, zo is woensdag bekend gemaakt. In de nieuwe cao, die loopt tot oktober volgend jaar, is niets afgesproken over een structurele loonsverhoging in 2017. Wel krijgen de werknemers in het primair onderwijs april volgend jaar een eenmalige uitkering van maximaal 500 euro.

Grootste struikelblok tijdens de onderhandelingen bleek niet de salarisverhoging, die in lijn ligt met het vorig jaar afgesloten Loonruimte-akkoord met het kabinet, maar het maken van afspraken over meer werkzekerheid voor vervangend personeel. De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) maakte dat invalkrachten in het bijzonder onderwijs binnen twee jaar maximaal drie contracten konden worden aangeboden. Dat leidde in het onderwijs tot veel problemen.

Invallers kunnen zes contracten in drie jaar krijgen

Door een versoepeling van de regels, zoals die recent ook voor seizoensarbeiders in de agrarische sector is doorgevoerd, is nu afgesproken dat invallers zes contracten in drie jaar kunnen krijgen. Vooral in het basisonderwijs (7000 scholen) wordt vaak een beroep gedaan op invalkrachten. 'Een griepgolf, niet voldoende invallers voor handen en je kon de klas naar huis sturen', zegt voorzitter Helen Adriani van vakbond CNV Onderwijs.

Adriani ziet de afspraken met werkgeversorganisatie PO-Raad over de positie van invallers als de grootste winst van de cao-onderhandelingen. 'Ze krijgen meer rechten, hebben meer zekerheid op werk en daarmee op een behoorlijk inkomen.'

Tegelijkertijd blijven de vakbonden aandringen op meer geld voor het onderwijs en extra vast personeel. Adriani: 'Vooral in de Randstad dreigt volgend jaar al een tekort aan vast personeel te ontstaan door het uittreden van babyboomers.'

In de nieuwe cao zijn afspraken gemaakt over extra uitkeringen voor onderwijspersoneel dat werkloos raakt. Die komen er op neer dat de maximale duur van de WW-uitkering (twee jaar) wordt verlengd met een jaar. Ook wordt er in de eerste twee jaar een extra uitkering toegekend, bovenop de WW.

Leerkrachten die bijvoorbeeld wegens boventalligheid hun baan verliezen voor het nieuwe schooljaar hoeven vanaf 1 februari niet meer voor de klas te staan en krijgen tot 1 augustus toch doorbetaald. Adriani: 'Dat geeft een beetje ruimte om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.'

.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden