CAO-acties op hogescholen en universiteiten

De hogescholen en universiteiten zullen volgende week het ongewone decor vormen van acties voor een betere CAO. De werkgeversorganisaties in beide sectoren, HBO-Raad en de vereniging van universiteiten VSNU, zijn niet ingegaan op een ultimatum van de bonden en hebben zo de arbeidsonrust over zich afgeroepen....

Van onze verslaggever

De acties zullen in eerste instantie de vorm aannemen van lokale werkonderbrekingen en kantinebijeenkomsten, maar deze zijn volgens CNV-onderhandelaar Jan Duijnhouwer mogelijk slechts de opmaat van landelijke stakingen.

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO in het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs slepen zich al bijna vier maanden voort. Eerst wilden HBO-Raad en VSNU, die hun debuut maken als werkgeversorganisaties, de uitkomst afwachten van het arbeidsconflict in het basis- en voortgezet onderwijs. Vervolgens raakten zij verwikkeld in een lang proces van loven en bieden met de bonden. Daarbij zetten de laatste vooral in op een hoger salaris, en drongen de werkgevers aan op flexibeler arbeidscontracten.

De werkgevers menen niet de financiële ruimte te hebben voor meer tegemoetkomingen jegens de bonden. De bonden verwijten hun echter onbeweeglijkheid. Zij zien een rol voor minister Hermans weggelegd bij de oplossing van het confict, maar de werkgevers gaan er vooralsnog van uit het overleg zelf tot een goed einde te kunnen brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden