Cantharellen met tuinbonen, tijm en spekjes

Het is alweer een tijdje geleden dat ik aanschoof voor het diner bij een bevriende collega, in een slaperig stadje aan de Amerikaanse oostkust dat verdacht veel lijkt op Stars Hollow, het denkbeeldige dorpje waar de Gilmore Girls wonen. De Gilmore Girls van Net 5, daar keek ik naar ja, daar schaam ik me niet voor.

Beeld Hilde Harshagen

Ingrediënten

(voorgerecht, voor 4 personen)

350 gr verse cantharellen
200 gr biologische spekreepjes
400 gr tuinbonen (diepvries)
flink wat verse tijmtakjes
olijfolie
3 sjalotten, gesnipperd
4 knoflooktenen, fijn gehakt
peper en zout
citroensap
Eveneens uitgenodigd was de voormalige balletjuf van de dochter des huizes, een van oorsprong Russische grande dame op leeftijd die ooit voor het Bolsjoi had gedanst. Haar spraak was aangenaam lijzig en klagerig van toon en ademde grote melancholie en een hang naar tsaristische tijden. Over alles had ze een ongezouten mening, vooral over goede smaak. Mensen hebben geen smaak meer, verzuchtte ze en prikte haar perkamenten vingertje in de lucht, vooral die mensen die zonder te proeven peper en zout op hun eten doen. Natuurlijk net op het moment dat ik de pepermolen boven mijn ongeproefde steak een paar rijkelijke draaien gaf.

Sta je dus mooi te kijk, met al je continentale welgemanierdheid. Maar het is waar dat ik mijn voedsel graag van een royale hoeveelheid zout en peper voorzie. Vooral over mijn zoutgebruik schijn ik me zorgen te moeten maken, maar er zijn zo veel levensgewoonten om je zorgen over te maken; zelfs van ademhalen ga je uiteindelijk dood. Ook is het wat mij betreft een populaire misvatting dat je van minder gekruid eten de echte smaak beter proeft. Rabiate kletskoek. Zout en peper peppen die smaken juist op, dat weet een ieder die weleens een ongezouten ei of aardappel heeft gegeten. Ook de cantharellen van vandaag doen het stukken beter met een ferme draai zwarte peper en een fikse snuf zout.

Koop de cantharellen, nu volop verkrijgbaar, en bewonder hun voluptueuze vorm. Snijd ze in de lengte in niet al te kleine stukken. Bak de spekjes rustig knapperig in eigen vet. Komt er veel vocht uitlopen, giet dan af in een vergiet en bak nog even in de pan. Kook ondertussen de tuinbonen gaar in gezouten water volgens de instructie op het pak en giet daarna af.

Ris de tijmblaadjes van de takjes; als u een flinke eetlepel aan blaadjes hebt verzameld, is het goed. Verhit een ruime plens olijfolie in een wok en bak hierin de cantharellen, sjalot, knoflook en tijm. Blijf goed omscheppen en bak op hoog vuur totdat de paddestoelen beginnen te slinken, een minuut of 5. Doe de uitgelekte boontjes en de spekjes erbij en schep nog even goed om. Kruid ten slotte met peper en zout en breng verder op smaak met citroensap. Verdeel over warme diepe borden en giet er voor het serveren nog een gulle sliert olijfolie over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.