Canon is bolwerk van kneuterigheid

De lijst met vijftig canonthema’s verdient hulde. Dat Michiel de Ruyter erin figureert als zeeheld en niet geafficheerd wordt als een door de natie gesanctioneerde zeerover beschouw ik als een bagatel....

Wat mij onaangenaam verrast heeft, maar wellicht ook begrijpelijk kan worden gevonden, gezien de achtergrond van degenen die de canon hebben samengesteld, is de volstrekte afwezigheid van de verdiensten van uit Nederland afkomstige geleerden in exacte wetenschappen.

Gallileo Gallilei kon zich pas bekeren tot het Copernicaanse wereldbeeld door in het toenmalige Holland de beschikking te krijgen over een telescoop.

En wat te denken van de bijdragen van mensen als Kamerlingh Onnes, Van ’t Hoff, Lorentz en Oort die in de 19de en 20ste eeuw onnavolgbare impulsen hebben gegeven aan diverse ontwikkelingen in het begrijpen van de wereld om ons heen.

Maar ja, dat maakt deel uit van de bèta-wetenschappen en daarin is het merendeel van de Nederlandse bevolking bij gebrek aan kennis niet geïnteresseerd. De samenstellers van de canon hebben er kennelijk ook niet aan gedacht. Jammer!

Vlaardingen M. Schutter

Kneuterigheid
Wat een waar woord van minister Van der Hoeven: ‘Dit is geen enkel ander land gelukt’ (Binnenland, 17 oktober 2006).

Kneuterigheid
Dat kan ook nauwelijks, zoveel kneuterigheid bij elkaar, dat kan geen enkel ander land bedenken.

Kneuterigheid
Veel van onze allochtone medeburgers komen uit landen met een veel oudere en rijkere cultuur dan de onze. Deze canon zal hen met verbazing vervullen.

Kneuterigheid
Zwijndrecht Frank van Dijk

Mug en canon
Kamerlid Joost Eerdmans mist Pim Fortuyn in de canon, zeg maar de historische top-50 van Nederland.

Mug en canon
Mij valt op dat er wel meer politieke moorden uit de vaderlandse geschiedenis op de lijst ontbreken: niet alleen de recente op Fortuyn of op Theo van Gogh, maar ook die op Van Oldenbarneveldt of de gebroeders De Witt. Zelfs Bonifacius wordt niet genoemd, Willibrord wel, maar die ging dan ook ‘gewoon’ dood.

Mug en canon
De commissie die de canon heeft samengesteld, is daarin zeer selectief geweest. Alleen Floris V en Willem de Zwijger komen in het rijtje voor (en de gesneuvelde Michiel de Ruyter, maar dat lijkt me een andere categorie).

Mug en canon
Nu mist Eerdmans zijn voormalige lijsttrekker Fortuyn niet als slachtoffer, maar als ‘grootste Nederlander aller tijden’. Dat lijkt me een wat overdreven eer voor een politicus die al uit het debat wegliep zodra hij werd tegengesproken door Paul Rosenmöller of flauwe opmerkingen ging maken tegen Wouke van Scherrenburg. Groot(s) is anders. Volgens mij schiet Eerdmans met een mug op de canon.

Mug en canon
Voorburg André Rodenburg

Luchtgebrek
Als (kunst)historicus is het mij zwaar te moede bij de nieuwe canon voor de geschiedenis. Dat Pim Fortuyn er niet in staat is prima, want zijn invloed kunnen we pas over een jaar of twintig fatsoenlijk beoordelen.

Luchtgebrek
Minder prima vind ik dat die canon zo ouderwets op Vaderlandsche Saamhorigheyt is gericht: zijn we niet al sinds eeuwen toch vooral Europeanen?

Luchtgebrek
Onze ideeën over de tolerantie danken we deels aan de Engelsman John Locke en de Fransman Voltaire; onze Burgerlijke Stand aan de Franse bezetting door Napoleon; onze kennis van de filosofie en de natuurkunde aan geleerden uit Duitsland.

Luchtgebrek
En zonder de uitstraling van de Italiaanse schilderkunst zou het werk van Rembrandt er heel anders hebben uitgezien.

Luchtgebrek
Dan krijg ik toch een beetje luchtgebrek in die enge Hollandse huiskamer.

Luchtgebrek
Leiden S. Surdèl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden