Cancún opvallend snel weer overeind

De r.k. kerk ziet de orkaan Wilma als een waarschuwing Gods voor Cancún. Maar de wederopbouw verloopt opmerkelijk goed georganiseerd....

Van onze correspondent Cees Zoon

Het vakantieparadijs is ontgroend. De kleur van de tropen is verbleekt, alle bomen zijn ontbladerd en de meeste palmen liggen geknakt op de grond. Het witte strand is grotendeels verdwenen en de geteisterde hotels staan direct aan het water. Maar nog geen week na het passeren van de orkaan Wilma staat Cancún overeind.

De leus ‘Cancún staat overeind’ wordt door de plaatselijke autoriteiten gebruikt om alle berichten als zou de belangrijkste toeristische trekpleister van Mexico voor geruime tijd zijn uitgeschakeld, de kop in te drukken. Een hoofdrol in de campagne is onverwacht toebedeeld aan Martinair. De Nederlandse chartermaatschappij was de eerste die vrijdag een vliegtuig met toeristen neerzette op het gehavende vliegveld van Cancún en dat beeld werd in een overheidsadvertentie gretig gebruikt als bewijs dat de stad nog leeft.

Maar de buitenlanders zullen de beroemde hotelzone voorlopig moeten mijden. De zone is een iele strip land tussen de Caribische Zee en een lagune, waar meer dan vijftig immense hotels staan. Die gebouwen staan inderdaad nog overeind, maar alles eromheen is door razende Wilma in een puinhoop veranderd: restaurants, duikclubs en winkelcentra zijn zwaar gehavend. Het uitgaanscentrum Plaza Caracol biedt de aanblik of het gisteren gebombardeerd is.

Maar de snelheid waarmee de opruimwerkzaamheden ter hand zijn genomen, is indrukwekkend. Grote groepen vrijwilligers zijn zondag in de hele stad bezig, bijgestaan door het Mexicaanse leger en de marine, de straten zijn weer begaanbaar, elektriciteit en telefoon beginnen weer te functioneren. De gevolgen van de grootste orkaan uit de geschiedenis worden met een opvallend gevoel voor organisatie bestreden.

‘De logistiek is geweldig’, zegt Ingrid Bosman, de vertegenwoordigster van Martinair en de Nederlandse honorair consul in Cancún. ‘Eerst bij de evacuatie, toen de orkaan in aantocht was, en nu bij het opruimen en herstellen.’ Bosman bevestigt de indruk die de Mexicanen met trots uitdragen: dat zij, die niet de naam hebben organisatiespecialisten bij uitstek te zijn, natuurrampen beter verwerken dan bijvoorbeeld hun Amerikaanse bovenburen.

Als bewijs voeren zij aan dat de orkaan met de ongekende diameter van 800 kilometer in Mexico slechts twaalf slachtoffers heeft gemaakt.

Het herstel is van levensbelang voor de streek, want vrijwel iedereen van de 700 duizend inwoners van Cancún leeft van het toerisme. De staten Yucatán en Quintana Roo, die samen het zuidelijke schiereiland Yucatán vormen, trekken jaarlijks dertien miljoen toeristen, waarmee het tot de acht topbestemmingen in de wereld behoort.

Quintana Roo, waar Cancún de noordpunt van vormt, is goed voor drie miljard dollar per jaar, eenderde van alle inkomsten van Mexico uit toerisme. Elke dag dat de hotels en restaurants dicht zijn, kost zeven miljoen dollar. Zonder toerisme is hier absoluut niets.

Zo’n 1500 Nederlanders waren gedwongen het passeren van Wilma te doorstaan. Het moeizame afvoeren van de achtergebleven buitenlanders werd vrijdag voltooid, maar op hetzelfde moment kwamen de eerste nieuwe Nederlanders alweer aan in Cancún.

Dat is niet echt een probleem, aldus Ingrid Bos, want de meeste Nederlanders gaan naar Playa del Carmen, de uit zijn voegen gegroeide badplaats 60 kilometer onder Cancún.

Playa heeft de tweede orkaan van het jaar na Emily in juli redelijk doorstaan. Ook hier is de vegetatie zo goed als verdwenen en is het strand gedecimeerd. Maar de winkels en restaurants zijn weer open.

De schijnbare rust waarmee Cancún puin ruimt is natuurlijk ook een kwestie van ervaring. De stad, die in de jaren zeventig uit de grond werd gestampt als toeristencentrum, ligt op de vaste route van de vele orkanen die elk seizoen vanuit het oosten tussen Cuba en Mexico door richting Verenigde Staten trekken.

Niet zo verstandig om juist hier een megacentrum neer te zetten. ‘Het valt best mee’, zegt Ron Kuijpers, een Nederlandse reisagent in Cancún. ‘Ik woon hier al vijftien jaar en dit is pas de derde keer dat een orkaan zo toeslaat.’ Maar het dreigt een gewoonte te worden, want Emily passeerde nog geen half jaar geleden.

De weggeslagen stranden en vegetatie, de omvergeblazen restaurants en winkels, het is allemaal de schuld van de grote hoteliers die van het uitgedijde Cancún een plaats van verderf en vervuiling hebben gemaakt.

Althans, dat meent monseigneur Pedro Pablo Elizondo, bisschop van Quintana Roo: ‘Wilma is een waarschuwing dat de hoteleigenaars moeten ophouden met vervuilen. Hopelijk begrijpen ze dit. De orkaan kan niet geïnterpreteerd worden als een straf van God, maar wel als een waarschuwing van God.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden