nieuws canadese zalmpopulatie

Canadese wilde zalm met helikopters bevrijd uit geblokkeerde rivier

In Canada is een grootscheepse reddingsoperatie op touw gezet om de volgende generaties zalm veilig te stellen. Met helikopters worden zalmen over een rotsversperring in de rivier Fraser getild, zodat ze naar hun geboortewateren kunnen zwemmen om zich voort te planten.

Chinookzalmen worden nagekeken bij de rotsversperring. Beeld EPA

Dit weekeind maakten autoriteiten in de provincie Brits-Colombia bekend dat helikopters zullen worden ingezet om de zalmen over de rotsversperring, die een waterval van vijf meter heeft veroorzaakt, heen te tillen. Die rotsversperring was ontstaan door een landverschuiving en zou de terugtocht van miljoenen zalmen blokkeren.

De vissen zullen eerst in aluminium bakken worden geplaatst, waarna ze met een helikopter over de versperring heen zullen worden getild.  Op dit moment worden tunnels en bassins uitgegraven om de eerste duizenden vissen in op te vangen.

De Fraser-rivier is een belangrijke broedplaats voor onder meer de chinookzalm, ook wel koningszalm genoemd. De vis kan anderhalve meter worden en wordt als duurzame lijngevangen vis geserveerd in duurdere restaurants. Ook bij sportvissers is deze exclusieve zalmsoort populair.

De zalmen worden in aluminium bakken geplaatst, waarna ze met een helikopter over de versperring worden gebracht. Beeld EPA

Alarm geslagen

De landverschuiving in een zeer afgelegen deel van de rivier, honderd kilometer ten noordwesten van de plaats Kamloops, werd eind juni ontdekt. Natuurbeschermers en vissers sloegen alarm toen duidelijk werd dat duizenden zalmen werden geblokkeerd op hun weg richting de geboortewateren waar ze zoals gebruikelijk naar terugkeren om te paren. Volgens Canadese media zijn tot nog toe slechts 700 zalmen erin geslaagd door de versperring heen te zwemmen.

Provinciale en federale autoriteiten proberen al sinds de ontdekking van de landverschuiving een oplossing te vinden om de populaties zalm te behoeden voor een demografisch nachtmerriescenario. De Canadese zalmsoorten worden al met uitsterven bedreigd door overbevissing en milieuschade, deze ramp zou mogelijk de genadeklap kunnen zijn. 

Tal van deskundigen, onder wie oceanologen, hydrologen en geotechnici, hebben zich de afgelopen weken gebogen over de unieke ecologische situatie en bekommeren zich over het welzijn van de vissen. Zo is geprobeerd tunnels en bassins onder de rotsversperringen te creëren om de vissen gelegenheid te geven uit te rusten van hun oeverloze strijd stroomopwaarts tegen de rivier die nu in een denderende waterval is veranderd. In de aluminium tanks zal zuurstof worden toegediend om de ‘gestreste’ vissen te helpen kalmeren.

Een helikopter brengt de zalmen over de versperring, zodat ze hun tocht kunnen vervolgen. Beeld EPA

Zit er een limiet aan het aantal mensen dat je kunt kennen? Wat bewijst de uitslag van een schriftelijke test eigenlijk? In onze Grote Vragen Podcast beantwoorden we ‘vragen waar je nooit over na hebt gedacht maar plotseling dolgraag een antwoord op wilt hebben’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden