nieuws

Canadese vrachtwagenchauffeurs trekken naar Ottawa in protest tegen vaccinatieplicht

De Canadese premier Justin Trudeau heeft uitgehaald naar de vrachtwagenchauffeurs die in een ‘vrijheidskonvooi’ naar de hoofdstad Ottawa trekken om te protesteren tegen een vaccinatieplicht.

Stieven Ramdharie
Chauffeurs op weg naar Ottawa. Beeld Darryl Dyck / AP
Chauffeurs op weg naar Ottawa.Beeld Darryl Dyck / AP

De politie waarschuwt dat rechtse groepen zaterdag mogelijk zullen opduiken bij het parlement als de chauffeurs daar gaan demonstreren.

‘De marginale minderheid die op weg is naar Ottawa, die er onacceptabele meningen op na houdt en die uit, is niet representatief voor wat de Canadezen denken’, aldus Trudeau woensdag over het vaccinatieverzet van de groep vrachtwagenchauffeurs. ‘Wat we horen van sommige mensen die bij dit konvooi betrokken zijn, is volkomen onaanvaardbaar.’

Sinds honderden truckers zondag uit de westelijke provincie British Columbia vertrokken, wordt door sommige sympathisanten op Facebook en andere sociale media een vergelijking getrokken met het gewelddadige protest van Trump-aanhangers bij het Capitool. In de afgelopen dagen hebben andere groepen vrachtwagenchauffeurs zich bij het konvooi aangesloten dat dwars door het land trekt richting Ottawa aan de oostkust.

De politie, die woensdag zei rekening te houden met geweld, verwacht dat zo’n duizend tot tweeduizend chauffeurs en hun aanhang bij het parlement zullen verschijnen. Maar omdat elke dag meer truckers zich bij het konvooi aansluiten, wordt dit aantal steeds naar boven bijgesteld. Op Facebook worden ijverig berichten gedeeld dat zo’n 10 duizend Amerikaanse vrachtwagenchauffeurs onderweg zijn om zich bij het konvooi aan te sluiten, maar hiervoor is geen enkele aanwijzing.

Bedreigingen

De vrachtwagenchauffeurs protesteren tegen de vaccinatieplicht die op 15 januari is ingegaan voor chauffeurs die op en neer reizen tussen Canada en de VS. Zij moeten volledig gevaccineerd zijn om weer te mogen terugkeren naar Canada. Een week later volgden de VS met eenzelfde verplichting. Volgens de belangenvereniging van vrachtwagenchauffeurs, Canadian Trucking Alliance (CTA), wordt zo’n 15 procent van het totale aantal chauffeurs getroffen door de maatregel.

Het gaat om zo’n 16 duizend chauffeurs die niet (volledig) gevaccineerd zijn. De vereniging staat niet achter het protest op de weg en wees in het weekeinde nog eens op de noodzaak van vaccinatie. De organisatoren van het konvooi zeggen tegen elke vaccinatieplicht te zijn, ook die voor ambtenaren waartoe de regering-Trudeau heeft besloten. ‘Dit gaat over je rechten en je vrijheid’, aldus Tamara Lich, een van de organisatoren.

Volgens Lich moet het protest zaterdag bij het parlement vreedzaam verlopen. Op Facebook heeft ze een oproep gedaan om vrachtwagenchauffeurs die oproepen tot geweld en bedreigingen uiten aan te geven bij de politie. ‘Niemand in dit konvooi mag aanzetten tot geweld’, aldus Lich. Een van de prominente Amerikanen die de chauffeurs steunen, is de zoon van oud-president Donald Trump. ‘Als we ons verzetten tegen de waanzin, kunnen we winnen’, zei Trump jr. dinsdag in een filmpje op Facebook over het konvooi. ‘Dit is een geniaal initiatief.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden