Canadese regering: vrouwen, een blinde atlete en een sikh

In Canada is deze week de nieuwe premier ingezworen en met hem een regering waarin evenveel vrouwen als mannen zitten. Op de vraag waarom hij dat belangrijk vond, antwoordde Justin Trudeau woensdag: 'Omdat het 2015 is.'

Redactie
Trudeau (midden, voorste rij) poseert met zijn kabinet Beeld afp
Trudeau (midden, voorste rij) poseert met zijn kabinetBeeld afp

De pasgekozen liberaal zal samen met de dertig ministers de nieuwe regering vormen. Niet alleen werd er bij de selectie gekozen voor een evenwicht tussen het aantal mannen en vrouwen, maar er zitten ook enkele andere opvallende figuren tussen, zoals een blinde atlete, een voormalige vluchtelinge en een sikh oorlogsheld.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van Canada dat seksegelijkheid wordt nagestreefd bij de posten. Inclusief de premier bestaat de nieuwe regering uit 31 leden met 15 mannen en 15 vrouwen op de ministerposten. In de vorige regering onder leiding van de conservatieve Stephen Harper, was er plek voor slechts 12 vrouwen op een totaal van 39. Voor achttien van de dertig ingezworenen is het de eerste keer dat ze een ministerpost bekleden.

'Canadezen hebben bijzondere parlementsleden uit het hele land verkozen en ik ben blij dat ik enkele van hen vandaag in dit kabinet kan presenteren', zei Trudeau bij de beëdiging. 'Het doet me geweldig veel plezier om hier vandaag voor jullie te staan, om aan Canada een kabinet voor te stellen dat lijkt op Canada.'

Trudeau presenteert zijn regering Beeld afp
Trudeau presenteert zijn regeringBeeld afp

Inheems

Met Jody Wilson-Raybould krijgt voor het eerst iemand van 'inheemse' afkomst de positie van minister van Justitie toegewezen. Wilson-Raybould is een voorname vertegenwoordiger van de First Nations, de verzamelnaam voor een groot deel van de inheemse volkeren in het land.

Vier leden van het kabinet zijn van Sikh-afkomst, waaronder de oorlogsheld Harjit Singh Sajjan die minister van Defensie wordt.

Trudeau stelde ook twee ministers met een handicap aan: de advocate Carla Qualtrough wordt de nieuwe minister van Sport. Ze is blind en een paralympisch zwemmer. Minister van Veteranenzaken Kent Hehr is verlamd en zit sinds zijn 21ste in een rolstoel.

In de regering zetelt ook een moslima: de dertigjarig Maryam Monsef ontvluchtte als kind Afghanistan, samen met haar moeder en twee zussen. Ze is de nieuwe minister van Democratische Instellingen.

Defensieminister Harjit Singh Sajjan Beeld AP
Defensieminister Harjit Singh SajjanBeeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden