Canadees gaat militair comité NAVO leiden

De Canadese chefstaf, generaal Ray Henault, wordt voorzitter van het militaire comité van de NAVO. Daarmee wordt hij de voornaamste adviseur van secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer....

Van onze buitenlandredactie

Het militaire comité van de verdragsorganisatie bestaat uit 26 hoge officieren van de deelnemende landen. De hoogste NAVO-generaal - altijd een Amerikaan - is opperbevelhebber generaal James L. Jones.

De leden van het comité kozen in een geheime stemming voor Henault. Zijn concurrent was de Deense generaal Hans Jesper Halsoe. Volgens diplomatieke bronnen zou Henault een taaiere, intelligentere onderhandelaar zijn en een grotere militaire ervaring hebben dan zijn concurrent.

De in het Canadese Winnipeg geboren Henault (55) is een voormalige straaljager- en helikopterpiloot, die op zijn negentiende bij de strijdkrachten ging. Hij klom langzaam op in de militaire hiërarchie en werd in 2001 benoemd tot opperbevelhebber van de Canadese strijdkrachten.

Henault kreeg landelijke bekendheid in 1999 tijdens de oorlog in Kosovo, toen hij in Ottawa dagelijks persconferenties gaf over de rol van zijn land in het conflict. Daarvoor stond hij in de bres voor de Canadese strijdkrachten die ernstig in opspraak waren geraakt door hun rol als vredessoldaten in Somalië.

Een parachutisten-eenheid maakte zich daar schulding aan racisme en aan marteling van en moord op Somalische burgers. Dat leidde in Ottawa tot een schandaal, nadat een hoge generaal had geprobeerd de zaak in de doofpot te stoppen.

Henault maakte zich als stafchef sterk voor een hoger budget voor defensie. Binnen de strijdkrachten heerste grote onvrede over verouderd materieel, overwerkte manschappen en lage salarissen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden