Canadees die vijf jaar werd gegijzeld door Haqqani-strijders gearresteerd wegens seksueel geweld

De Canadees Joshua Boyle, die bijna vijf jaar met zijn gezin werd vastgehouden na te zijn ontvoerd in Afghanistan, is in Ottawa gearresteerd wegens mishandeling, seksueel geweld en bedreiging met de dood. Boyle, wiens bevrijding internationaal veel aandacht trok, wordt vandaag voorgeleid. Hij werd vlak voor Kerstmis nog hartelijk ontvangen door premier Trudeau.

Joshua Boyle. Beeld reuters

De Canadees wordt verdacht van vijftien strafbare feiten gepleegd tussen oktober en december, kort na zijn terugkomst in Canada. Omdat de rechter een publicatieban heeft opgelegd, mag de identiteit van de twee slachtoffers niet naar buiten worden gebracht.

Boyle werd op 30 december aangehouden. Hij wordt verdacht van het plegen van in totaal vijftien strafbare feiten, waaronder ook het misleiden van de politie. 'De heer Boyle is onschuldig tot het tegendeel is bewezen', aldus zijn advocaat Eric Granger. 'Hij is tot nu toe nooit in problemen geweest. Wij hopen snel het bewijs te zien op grond waarvan hij wordt vastgehouden.' Na zijn vrijlating in oktober zei zijn familie in een verklaring dat hij 'flink getraumatiseerd was'.

De 34-jarige Boyle, zijn vrouw en hun drie kinderen waren vorige maand nog op bezoek bij premier Trudeau. Vlak voor Kerstmis werden foto's gepubliceerd op Twitter waarop is te zien hoe Trudeau in zijn kantoor, met een van de kinderen op schoot, praat met Boyle. Eerder had de premier gezegd dat hij zich niet kon voorstellen wat het gezin had meegemaakt tijdens hun gevangenschap.

Boyle, zoon van een Canadese rechter, en zijn zwangere Amerikaanse vrouw Caitlan Coleman werden in 2012 in Afghanistan ontvoerd in de provincie Wardak. Ze zeiden dat ze toen ze als rugzaktoeristen door het gebied trokken. Hun drie kinderen werden in gevangenschap geboren. De ontvoerders waren strijders van het Haqqani-netwerk, een strijdgroep die banden heeft met de Taliban. De VS hebben de groep bestempeld als een terreurorganisatie.

Verkracht

Volgens Boyle werd zijn vrouw door de strijders verkracht. Ook zou een vierde kind door hen zijn gedood. Dit werd echter ontkend door de strijdgroep. Volgens Amerikaanse functionarissen werd het echtpaar na de ontvoering overgebracht naar Pakistan waar ze het grootste deel van hun gevangenschap doorbrachten. In oktober werden ze door Pakistaanse militairen bevrijd.

Na zijn vrijlating zei Boyle dat ze in vijf jaar tijd ruim twintig keer werden verplaatst naar schuiladressen in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied. Hij zei dat ze onder barbaarse omstandigheden werden vastgehouden. Ook zouden hij en zijn vrouw regelmatig zijn geslagen. Maar ook na hun vrijlating bleven nog veel vragen onbeantwoord over hun ontvoering en waarom ze indertijd door Afghanistan trokken. Tegen de Canadese omroep CBC zei Boyle, die lange tijd gefascineerd was door de radicale islam, in oktober dat hij daar op een missie was om de bevolking te helpen. 'Ik wilde problemen oplossen', zei hij toen.

Ook zijn eerdere huwelijk met de zus van Omar Khadr trok de aandacht. Khadr, een Canadees, zat tien jaar in Guantanamo Bay gevangen. Hij werd in 2002 opgepakt tijdens een gevecht met Al Qaida-strijders in Afghanistan. Amerikaanse functionarissen zeiden tijdens Boyles ontvoering dat er geen enkele link was tussen de ontvoering en deze voormalige familieband. Er zou sprake zijn van een toevalligheid. Na zijn vrijlating weigerde Boyle echter in een Amerikaans militair toestel te stappen uit vrees dat de VS hem zouden vasthouden in Guantanamo Bay.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.