Canada wil immigratie versoepelen

Canada wil de immigratieregels versoepelen, zodat meer immigranten zich in het land kunnen vestigen. Drijfveer van deze internationaal gezien a-typische ontwikkeling is dat Canada verwacht dat de komende vijf jaar een tekort van een miljoen geschoolde arbeiders ontstaat....

Van onze buitenlandredactie

Canada, immigratieland bij uitstek, streeft ernaar jaarlijks 300 duizend immigranten toe te laten, 1 procent op een bevolking van 31 miljoen mensen. Dit jaar komen niet meer dan 230 duizend buitenlanders binnen. Dat komt, erkent de regering in Ottawa, doordat de wetgeving te streng is. Zo kan het twee jaar duren voordat een immigratie-aanvraag is goedgekeurd.

Ook komt het regelmatig voor dat geschoolde arbeiders juist hun eigen beroep niet mogen uitoefenen omdat ze niet aan de Canadese eisen voldoen. 'We willen kijken naar de taxichauffeur die in zijn land van herkomst arts is', zegt minister Denis Coderre van Immigratie.

Coderre wil met de Canadese provincies afspreken dat zij werkvergunningen gaan afgeven op voorwaarde dat een immigrant drie tot vijf jaar gaat werken in een afgelegen gebied. Die werkvergunningen zijn tijdelijk, en wie tussentijds toch naar Toronto, Vancouver of Montréal trekt - wat 81 procent van de immigranten doet - raakt zijn vergunning kwijt en moet het land uit.

De provincies staan, met uitzondering van Québec, welwillend tegenover het plan. Wel zal er van de federale overheid geld tegenover moeten staan voor 'een snelle integratie van nieuwkomers', zei de provinciale minister Carl DeFaria van Ontario.

Québec is tegen het plan, omdat het een 'dwangmiddel' is. Maar het olierijke Alberta bijvoorbeeld staat te springen om arbeiders. 'Het idee immigranten in te zetten om specifieke tekorten op de arbeidsmarkt in bepaalde gebieden aan te pakken spreekt me aan', reageerde minister Lyle Oberg van Onderwijs van Alberta.

Toch zijn er ook Canadezen die deze oplossing te gemakkelijk vinden. 'Het is niet realistisch om mensen te dwingen zich in bepaalde gebieden te gaan vestigen', zegt David Rosenblatt van de Federatie voor Beter Immigratiebeleid.

Canada zal bij het versoepelen van de regels wel rekening moeten houden met de VS. Dat land beschouwt de Canadese immigratiewetgeving nu al als te laks. Canada zou te weinig doen om extremisten te weren, die aanvallen op de VS zouden voorbereiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden