Canada: wel homoseksuele Syriërs, geen alleenstaande heteromannen

Onder de 25 duizend Syrische vluchtelingen die Canada de komende maanden zal toelaten mogen zich ook homoseksuele mannen bevinden. Dat heeft de nieuwe regering van premier Justin Trudeau dinsdag laten weten. Voor alleenstaande heteromannen uit Syrië lijkt in de plannen van de regering geen plaats te zijn.

Voedsel wordt in Ontario verpakt om te worden opgestuurd naar Libanon. Beeld reuters
Voedsel wordt in Ontario verpakt om te worden opgestuurd naar Libanon.Beeld reuters

De Canadese regering wilde in eerste instantie vooral gezinnen, vrouwen en kinderen uit Syrië opnemen. Uit veiligheidsoverwegingen zouden alleenstaande mannen niet worden toegelaten. Dinsdag liet het kabinet in een verklaring weten dat voor homoseksuele vluchtelingen een uitzondering wordt gemaakt, omdat zij ook tot een kwetsbare groep behoren. IS heeft in Raqqa al tientallen homoseksuele mannen (of mannen die zij hiervan betichten) publiekelijk geëxecuteerd.

Het weren van alleenstaande heteroseksuele mannen doet in Canada de nodige wenkbrauwen fronsen, schrijft de Ottawa Sun. Tom Mulcair, leider van de NPD-partij, liet in een verklaring weten zich zorgen te maken. 'Natuurlijk is bezorgdheid over de veiligheid van vitaal belang, maar is een jonge man die beide ouders heeft verloren nu uitgesloten voor het vluchtelingprogramma? En een weduwnaar die voor IS is gevlucht, nadat hij zag hoe zijn familie werd gedood? Dit is niet hoe we in Canada met elkaar omgaan.'

De homoseksuele Syrische vluchteling Danny Ramadan (31) is ook niet overtuigd door het plan. 'Als bekend wordt dat Canada homoseksuele mannen toelaat, en ik meld mezelf aan in een vluchtelingenkamp om naar Canada te gaan, kom ik eigenlijk uit de kast voor het hele kamp. Dat lijkt me niet veilig', zegt hij tegen de Ottowa Sun.

10 duizend vluchtelingen in 2015

Tegen het Canadese CBC News zei premier Justin Trudeau dinsdag dat het Canada niet lukt om voor het einde van het jaar 25 duizend Syrische vluchtelingen op te nemen. Volgens hem worden er wel 25 duizend opgevangen, maar gebeurt dat deels in 2016. Trudeau stelt dat het belangrijker is 'dat het goed gebeurt' dan de tijd waarin dat gebeurt.

Het opnemen van 25 duizend Syriërs was een verkiezingsbelofte van Trudeau, die begin november werd beëdigd als premier. Onder voorganger Stephen Harper was Canada van plan om voor 2018 10 duizend vluchtelingen uit Syrië op te nemen.

Volgens de BBC verwelkomt Canada tot het einde van dit jaar 10 duizend Syriërs. De rest moet voor eind februari zijn opgevangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden