Canada steekt miljoenen in aanpak zelfmoordgolf onder indianen

De Canadese premier Justin Trudeau en Bruce Shisheesh, het hoofd van de inheemse gemeenschap in Attawapiskat (Ontario), hebben elkaar maandag voor het eerst ontmoet voor een crisisberaad over de golf van zelfmoordpogingen onder Canadese indianen. Trudeau maakt onder meer omgerekend 48 miljoen euro beschikbaar om de geestelijke gezondheidszorg voor de inheemse bevolking op te schroeven. Dat schrijven diverse Canadese media.

Tieners in de straten van AttawapiskatBeeld ap

In april riep Attawapiskat de noodtoestand uit na elf zelfmoordpogingen op één dag. De zeven maanden ervoor vonden daar zo'n 100 zelfmoordpogingen plaats op een gemeenschap van 2000 inheemse Canadezen. De noodtoestand is nog steeds van kracht: in mei werden op één dag negen zelfmoordpogingen geteld. Vorige week nog probeerden zes jongeren zich van het leven te beroven.

Trudeau ontmoette maandag Shisheesh en een delegatie van meer dan twintig jongeren uit het noorden van Ontario in het parlementsgebouw in Ottowa. Hij kondigde aan de komende drie jaar 48 miljoen euro te steken in onder andere vier crisisteams, 32 geestelijke gezondheidsteams en een crisishulplijn die dag en nacht bereikbaar is. De maatregelen zijn bedoeld voor alle inheemse gemeenschappen in Canada. Attawapiskat krijgt twee permanente geestelijke gezondheidszorgverpleegsters.

Stille tocht in AttawapiskatBeeld reuters

'Goed begin'

Shisheesh spreekt van een 'goed begin' in de gesprekken met Trudeau, maar maakt zich nog steeds zorgen. De oorspronkelijke bewoners, die zo'n vier procent van de Canadese bevolking uitmaken, kampen met armoede, verslaving, een lage levensverwachting en hoge criminaliteitscijfers.

Een groot huizentekort in Attawapiskat draagt bij aan de problemen. In sommige vervallen gezinswoningen leven achttien mensen bij elkaar. 'Hoe gaan we al die extra teams huizen als we zelf in woningnood zitten?'

Shisheesh vreest dat de omgerekend 5,6 miljard euro die eerder is begroot om de infrastructuur, gezondheidszorg en het onderwijs voor de oorspronkelijke bevolking de komende vijf jaar te verbeteren, niet voldoende is om het huizenprobleem aan te pakken. Shisheesh en Trudeau hebben nu volgens de leider een 'solide overeenkomst' gesloten om per gemeenschap te bekijken hoe het huizenprobleem binnen het budget kan worden opgelost.

Trudeau heeft tot genoegen van Shisheesh toegezegd om Attawapiskat te bezoeken. 'Het zou fijn zijn als hij de omstandigheden met eigen ogen kan zien. Attawapiskat wacht op de premier.'

Jongeren in AttawapiskatBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden