Update

Canada stapt uit 'Kyoto', verdrag feitelijk mislukt

Er klinkt al langer kritiek op het Kyoto-protocol, het verdrag dat de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen poogt te regelen. Maar gisteravond heeft voor het eerst een land formeel zijn deelname aan het verdrag opgezegd: Canada doet niet meer mee. Is het voortijdig gedaan met 'Kyoto'?

Smog in China. Beeld afp

De stap van Canada komt echter niet als een verrassing. Vier jaar geleden liet het land al weten dat het zich niet langer zou gaan houden aan de afspraken die in 1997 zijn gemaakt. Die behelzen het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in de periode van 2008-2012 met gemiddeld 5,2 procent te verminderen ten opzichte van het niveau in 1990. Het is onderdeel van het Klimaatverdrag.

Geschiedenis
Maar grote vervuilers als China en de Verenigde Staten zijn niet aan de verplichtingen gebonden. De VS hebben het verdrag nooit getekend en China wordt nog gezien als ontwikkelingsland. Daarom voelt Canada er, samen met Japan en Rusland, er niets voor om nieuwe beloftes te doen. Tijdens de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban, afgelopen weekend, zei de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Peter Kent al dat Kyoto 'geschiedenis is'. Gisteren volgde dus de formele opzegging.

Canada is het eerste land dat dat doet, en het is dus zeker niet ondenkbaar dat er meer landen volgen. Maar wellicht is dat niet eens nodig, want het verdrag zoals dat nu is afgesproken, zou volgend jaar december verlopen.

De ongeveer 190 landen die aan de klimaattop van vorige week deelnamen, kwamen overeen dat ze het Kyoto-protocol na 2012 vijf jaar langer voort willen zetten, maar Japan en Rusland lieten direct weten daar niet aan mee te zullen doen. De landen vinden dat het verdrag zonder China en de VS eerder averechts werkt.

Ontwikkelingsland
In het Kyoto-protocol wordt China nog behandeld als ontwikkelingsland. In een verlenging van het verdrag moet dat wat China betreft ook zo blijven. Een ontwikkelingsland heeft in het verdrag namelijk geen verplichtingen op het gebied van CO2-reductie. China is wel bereid om een vrijwillige doelstelling in te stellen van 40 tot 45 procent reductie tussen 2005 en 2050. In internationaal verband wil het land echter geen toezeggingen doen.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Liu Weimin liet vandaag weten dat het de terugtrekking van Canada uit het verdrag 'betreurenswaardig' vindt. En volgens staatspersbureau Xinhua probeert Canada op deze manier onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen.

Mislukt
Daarmee is Kyoto straks alleen nog maar een zaak van de Europese Unie plus een aantal kleine landen. En die zijn gezamenlijk goed voor slechts 15 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het lijkt er dus inderdaad op dat het verdrag van Kyoto mislukt is. En dus moet de hoop gevestigd worden op een nieuw, alternatief verdrag.

Het akkoord dat in Durban zeer moeizaam tot stand is gekomen, voorziet daar slechts mondjesmaat in. De landen spraken af dat ze gaan onderhandelen over een nieuw klimaatakkoord. Maar keiharde nieuwe afspraken zijn er niet gemaakt. De landen die zich niet aan Kyoto wilden houden, zijn nu ook weer met vrijblijvendheid weggekomen. En dus is het klimaat nog lang niet gered.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden