Canada moet zich inzetten voor Guantánamo-verdachte

De Canadese premier Stephen Harper moet bij de Verenigde Staten aandringen op de repatriëring van de Canadees Omar Khadr, de laatste westerse gedetineerde in Guantánamo Bay. Dat heeft een rechter van het federale hof donderdag bepaald.

AP

Khadr zit al ruim zes jaar vast in Guantánamo. Hij wordt ervan verdacht als 15-jarige een Amerikaanse militair te hebben gedood tijdens gevechten in Afghanistan. De nu 22 jaar oude Khadr is een van de jongste verdachten die ooit zijn aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden.

Premier Harper heeft steeds geweigerd zich voor Khadr in te zetten. Hij stelde dat Khadr van ernstige feiten werd verdacht en dat de Amerikaanse rechtsgang zijn loop moest hebben. Ook na de uitspraak van de rechter blijft hij deze mening toegedaan. ‘De feiten zijn in onze ogen niet veranderd. Wij zullen de uitspraak zorgvuldig bestuderen en uiteraard overwegen in beroep te gaan’, liet hij donderdag aan het parlement weten.

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama buigt zich over de gevallen in Guantánamo om te bepalen welke van de resterende 245 verdachten voor de Amerikaanse rechter moeten worden gebracht of naar andere landen uitgezet. Volgens de advocaten van Khadr is hij bereid in Canada terecht te staan. De advocaten zeggen dat Canada zich medeplichtig maakt aan marteling van Khadr in Guantánamo en volkenrechtelijk verplicht is zijn repatriëring te eisen.

Ook volgens de rechter moet de Canadese regering ingrijpen. ‘De aanhoudende weigering van Canada om de repatriëring van Khadr te verlangen is strijdig met een grondslag van fundamenteel recht en schendt de rechten van Khadr’, stelt rechter James O’Reilly. ‘Om het effect van die schending te verzachten moet Canada zo snel als praktisch mogelijk is een verzoek aan de Verenigde Staten richten om Khadr naar Canada te repatriëren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden