Canada legt wet op tafel voor legalisering euthanasie

De Canadese regering van premier Justin Trudeau heeft donderdag een wetvoorstel aangedragen voor de legalisering van euthanasie. Februari vorig jaar bepaalde het hooggerechtshof al dat hulp bij zelfdoding niet wettelijk verboden zou moeten zijn, maar de conservatieve regering voelde er destijds weinig voor om daar verandering in te brengen.

Redactie
De Canadese premier Justin Trudeau heeft een wetsvoorstel ingediend om euthanasie legaal te maken. Beeld ap
De Canadese premier Justin Trudeau heeft een wetsvoorstel ingediend om euthanasie legaal te maken.Beeld ap

Het hof gaf de Canadese regering aanvankelijk tot februari dit jaar om met een wetswijziging op de proppen te komen, die euthanasie in bepaalde omstandigheden moet legaliseren. De conservatieven onder leiding van Stephen Harper, faliekant tegen de uitspraak van het hof, lieten het huidige verbod echter ongemoeid. Nadat de liberalen van Trudeau in oktober de verkiezingen wonnen, gaf het hof uitstel tot juni 2016.

Nu hebben de liberalen eindelijk een wetsvoorstel ingediend, minder dan twee maanden voor de deadline. Als er dan geen nieuwe wet van kracht is, valt euthanasie in een juridisch vacuüm. Het is onzeker of de regering-Trudeau erin zal slagen haar nieuwe wetgeving voor juni goedgekeurd te krijgen.

Wie is Justin Trudeau, de progressieve premier van Canada? Bekijk het in onderstaande video, tekst loopt door.

Morele bezwaren

Wel lijkt het erop dat een meerderheid van het parlement, waarin de liberalen een stevige meerderheid bezetten, akkoord zal gaan met de legalisering. Helemaal zeker is dat niet, want de partij zal bij uitzondering zijn parlementsleden vrijlaten af te wijken van de partijlijn. Sommige liberale volksvertegenwoordigers hebben morele bezwaren, omdat euthanasie niet zou stroken met hun religieuze overtuiging.

In Quebec, het Franstalige deel van Canada, hebben ze al een voorschot genomen op de aankomende legalisering van euthanasie. Hoewel strafrecht valt onder het federale gezag, heeft de provincie zich beroept op zijn zeggenschap over de gezondheidszorg om hulp bij zelfdoding te introduceren in ziekenhuizen. Ook elders in Canada hebben meerdere dokters patiënten bijgestaan bij een zelfgekozen dood, in navolg van de uitspraak van het hof.

Voor Trudeau heeft de kwestie ook een persoonlijk randje. Eerder gaf de premier te kennen dat zijn steun voor euthanasie volgde op de dood van zijn vader, die eveneens ooit premier was van Canada. Vader Trudeau overleed in 2000, nadat hij niet langer behandeld wilde worden aan prostaatkanker en Parkinson.

'Zelfmoordtoeristen'

Het wetsvoorstel dat nu op tafel ligt, heeft alleen betrekking op personen met een Canadees paspoort of verblijfsvergunning. Amerikanen die zouden willen uitwijken naar de noorderburen omdat in hun eigen staat euthanasie niet is toegestaan, komen daarom niet in aanmerking voor hulp bij zelfdoding. Daarmee sluit de Canadese regering een toestroom van 'zelfmoordtoeristen' uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden