Canada, Frankrijk, Japan: ECB moet rente verlagen

Het IMF en de G7 vinden de basis van de wereldeconomie sterk. Maar de Europese Centrale Bank moet wél de rente verlagen....

Van onze verslaggever

De Franse, Japanse en Canadese ministers van Financiën hebben zondag de Europese Centrale Bank onverwachts opgeroepen de Europese economische groei niet te frustreren. De ECB zou de rente daartoe moeten verlagen. Met deze uitspraken verstoorde het drietal de eensgezindheid op de lentebijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Washington.

Hoewel de groei van de wereldeconomie de afgelopen twaalf maanden is afgenomen, acht de G7 (de zeven belangrijkste industrielanden) de basis voor economische expansie sterk. Dat is zaterdag gebleken uit de slotverklaring van de industrielanden.

De ministers van Financiën van de G7 spraken onder meer over de groeivertraging van de wereldeconomie. Tot een renteverlaging in Europa riepen ze niet op.

Maar zondag zei de Franse minister van Financiën, Laurent Fabius, het 'paradoxaal' te vinden dat 'terwijl de overheden in Europa hun begrotingen in evenwicht brengen in de komende drie jaar, dit gecompromiteerd zou worden door een vertraging van de economische groei. Onze monetaire opstelling moet hiermee rekening houden.'

Ook de Canadese minister van Financiën, Paul Martin, riep de ECB op tot een renteverlaging. Dat 'zou helpen' de wereldwijde risico's van een groeivertraging te beperken. IMF-topeconoom Michael Mussa, herhaalde zondag zijn oproep dat het tijd wordt dat Europa deel wordt van de oplossing, in plaats van het probleem.

De nieuwe Amerikaanse minister van Financiën, Paul O'Neill, is optimistisch over de wereldeconomie. Het recente groeicijfer in de VS, 2 procent in het eerste kwartaal, geeft aan dat het met de Amerikaanse economie minder erg is gesteld dan gevreesd.

O'Neill wil dat reddingspakketten voor landen in financiële nood voortaan alleen via IMF en Wereldbank lopen. Daarom financiert het IMF nu alleen het noodpakket voor Turkije van 10 miljard dollar en dragen individuele landen niets bij. De Amerikaanse opstelling is een beleidsbreuk. Voorheen financierden ook individuele landen mee aan reddingspakketten voor onder meer Rusland, Mexico, Brazilië en Zuid-Korea. Door direct mee te betalen konden de G7-landen invloed uitoefenen op het beleid in het getroffen crisisland. Vooral de VS gebruikte dit wapen in de nationale belangenbehartiging.

O'Neill wil zo echter geen invloed meer uitoefenen. Het crisispakket voor Turkije is voor Europa een nederlaag, omdat vooral Duitsland wel voor een individuele bijdrage was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden