Can they make it anywhere?

'If you can make it here, you can make it anywhere', zong Frank Sinatra over New York, waar dinsdag een belangrijke strijd gestreden gaat worden. Hoe groot zijn de kansen dat de kandidaten het gaan maken? De statistici en de evolutiepsychologen vertellen het in deze editie van de USA16-nieuwsbrief.

Twee vrouwen poseren voor een vrachtwagen met een pro-Trump boodschap. Beeld reuters

NEW YORK, NEW YORK

Wat zijn de kansen van de kandidaten?

Dinsdag is één van de belangrijkste voorverkiezingen van het seizoen: die van New York. Zowel in het progressieve New York City als in het noordelijker gelegen upstate New York, waar de kiezers doorgaans een conservatiever signatuur hebben, wordt om iedere gedelegeerde gestreden.

De Democraten verdelen dinsdag in New York 291 gedelegeerden. Zowel Bernie Sanders als Hillary Clinton spelen er een thuiswedstrijd. Sanders is in Brooklyn geboren en groeide er op. Hillary Clinton komt niet uit de staat, maar woont met haar man Bill in Chappaqua op een uur rijden van Times Square. Zij zetelde bovendien van 2001 tot 2009 voor New York in de senaat.

In een verzamelpeiling van Real Clear Politics (RCP verzamelt verschillende peilingen en neemt daar een gemiddelde van) lijkt Clinton vooralsnog een voorsprong te hebben, met 53,1 procent van de stemmen. Sanders moet het doen met 39,3 procent van de virtuele kiezers. Dinsdag zou zomaar de dag kunnen zijn dat Clinton het 'Bernie-mentum' van de afgelopen weken weet te doorbreken.

Ted Cruz, Donald Trump en John Kasich strijden dinsdag om 95 gedelegeerden. New Yorker Donald Trump verwacht er een broodnodige slag te slaan, nadat Cruz de laatste tijd steeds weer kiezers van zijn belangrijkste opponent Trump wist te stelen.

Om een contested convention te voorkomen moet Trump een aantal flinke slagen maken, zodat hij meer dan de helft van de gedelegeerden achter zich heeft tijdens de conventie in juli. Als dat niet het geval is bestaat de kans op een contested convention, waarbij de gedelegeerden vrij zijn om te kiezen.

RCP verwacht dinsdag een goede afloop voor Trump. De peiler voorspelt dat 53,4 procent van de kiezers Trump zal steunen, tegenover 22,1 procent voor Cruz en 17,3 procent voor Kasich.

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Bernie Sanders-aanhangers in New York. Beeld ap

DÉ EMAILS

Wat als Clinton wordt aangeklaagd?

Hillary Clintons e-mailschandaal wil maar niet overwaaien. Rond de vijftig FBI-agenten onderzoeken of de Democratische koploper de wet heeft overtreden door topgeheimen via haar privémail te sturen. De Republikeinen hopen dat het onderzoek eindigt in een aanklacht, wat haar politieke dood zou betekenen. Het duurt in ieder geval niet lang meer voor Clinton wordt gehoord. Verslaggever Stieven Ramdhari zet het schandaal en de gevolgen voor de campagne uiteen in dit heldere stuk.

Een Trump-aanhanger houdt een 'Hillary for prison 2016'-bordje omhoog tijdens een speech. Beeld reuters

OP DE APENROTS

Evolutiepsychologen vs. de politicologen 1-1

Een jaar lang volgt wetenschapsredacteur Maarten Keulemans samen met een team van evolutiepsychologen en een groep politicologen de presidentsrace. Eens in de zoveel tijd toetst hij de verwachtingen van de wetenschappers. De tussenstand is nu 1-1: de politicologen voorspelden terecht dat Sanders het ver zou schoppen, de evolutiepsychologen zagen op basis van gelaatstrekken en lichaamslengte dat je Donald Trump niet mag onderschatten.

Dit zeiden de evolutiepsychologen over het uiterlijk van de kandidaten:

- 'Bernie Sanders is oud en toch vernieuwend. Zijn uiterlijk is in tegenspraak met zijn boodschap. Daardoor zouden mensen hem in theorie minder als kandidaat voor leiderschap moeten zien.'
- Hillary Clinton zou het goed doen in tijden van binnenlandse onrust: 'Ons model voorspelt dat meer kiezers zich dan wenden tot een meer feminiene leider, omdat we zo'n leider associëren met vertrouwen, warmte en empathie. Mensen zullen geneigd zijn haar als bemiddelaar te zien.'
- 'Donald Trump heeft het gezicht van een leider. Hij heeft de lengte, hij heeft de traditie. Alle kwaliteiten die hem de uitstraling van een leider geven.'
- Ted Cruz heeft zijn gezicht niet mee: 'Hij zou het onderspit moeten delven. Cruz heeft een beetje een asymmetrisch hoofd. Niet het prototype van een leider.'

Meer weten? Lees de verhalen van Maarten Keulemans hier.

Een combinatie van Trump en Cruz. Beeld Allen Grabo
Clinton tegenover Trump Beeld Allen Grabo

TRUMPS FAVORIETE BIJBELTEKST

'We can learn a lot from the Bible'

'Oog om oog, tand om tand', dat is de favoriete Bijbeltekst van Donald Trump. Hij deed de weinig verrassende uitspraak in een religieus radioprogramma. Hij verklaart: 'Als je kijkt naar wat er nu gebeurt in ons land. Hoe mensen profiteren van ons, ons bespotten en uitlachen. Hoe ze onze banen, gezondheidszorg en het land stelen. Dan moeten ons vermannen en sterk zijn. We kunnen een hoop leren van de Bijbel.'

Misschien moet de kandidaat zich eens tot de Matthëus wenden: heb uw naaste lief, zoals uzelf (22:36-40), suggereerde een twitteraar al.

Een jonge Trump-fan. Beeld reuters

WAT LAZEN, ZAGEN EN HOORDEN WE ELDERS

Hillary's moeilijke relatie met de waarheid

Vrijdag was oud-Washington Post journalist Carl Bernstein te gast in het NTR-programma College Tour. De journalist die in 1972 met het Watergate schandaal president Nixon ten val bracht, schreef in de aanloop naar de presidentiële race van 2008 een biografie over Hillary Clinton. In College Tour bespreekt Bernstein haar grootste euvel: 'moeilijke relatie met de waarheid'. Bekijk het fragment hier (vanaf 20.35).

Twan Huys en Carl Bernstein tijdens College Tour. Beeld Roy Borghouts

Een zware stem in de Bronx

De Bronx in New York is geen typische wijk voor de Republikeinse kandidaten om campagne te voeren. Zo is de verhouding Democraten-Republikeinen in het vijftiende district negentien tegenover één. Toch doen de kandidaten hevig hun best om er stemmen te winnen, omdat een stem in de Bronx extra zwaar telt. In de staat New York worden alle 95 gedelegeerden gelijk verdeeld over de kiesdistricten, waardoor ieder district er drie krijgt toebedeeld. Zo kon het dat 285 stemmers in 2012 drie gedelegeerden verdeelden. In een strijd waar alle kleine beetjes tellen, kunnen deze cruciaal zijn. De NPR ging erheen.

Cruz en zijn vrouw op campagne in de Bronx. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden