Campus Seoul blijft toneel van bloedige rellen

Voor de vierde achtereenvolgende dag hebben zich donderdag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul gewelddadige confrontaties voorgedaan tussen studenten en de oproerpolitie....

AP; REUTER

AP, Reuter

SEOUL

President Kim Young-sam deed donderdag nogmaals het aanbod Noord-Korea grootscheepse economische hulp te verlenen als het akkoord gaat met vredesbesprekingen. Dat weerhield de studenten van de Yonsei-Universiteit er niet van opnieuw een demonstratieve bijeenkomst te beleggen. Deze elite-universiteit is al jarenlang een bolwerk van links studentenverzet.

Net als de voorgaande dagen maakte de politie gebruik van traangas om de duizenden studenten te verspreiden. De studenten gebruikten ijzeren staven, brandbommen en stenen.

De politie liet haar plan varen om een gebouw te ontruimen van de beta-faculteit waar zich ongeveer duizend studenten hadden verschanst. De bezetters hadden aangekondigd dat zij een tank met propaangas in brand zouden steken als de politie een inval zou doen. De raad van bestuur van de universiteit had de politie dringend verzocht van ingrijpen af te zien omdat in het zeven verdiepingen tellende gebouw veel brandbare chemicaliën liggen opgeslagen.

In vier dagen tijd zijn zeker vijfhonderd studenten en politiemensen gewond geraakt. Rond de zeshonderd studenten zijn gearresteerd.

De politie zegt ongeveer twintigduizend manschappen paraat te hebben bij de universiteiten in Seoul en langs de weg naar Panmunjom. Zo'n duizend studenten wilden een mars houden naar deze grensplaats, maar werden met traangas uiteengejaagd.

De regering beschouwt de actievoerders als pro-Noord-Koreaans, onder meer omdat zij het vertrek eisen van de 37 duizend Amerikaanse troepen in Zuid-Korea.

Gisteren vierde zowel Noord- als Zuid-Korea het einde van de Japanse bezetting in 1945. Het einde van de oorlog betekende ook het begin van de opdeling van Korea in een communistisch noorden en een kapitalistisch zuiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden