Campert 75: Het was een geweldig feest

Bijna was het misgegaan, en was iedereen gisteravond zonder jas of in zomerkostuum naar de Kleine Komedie in Amsterdam gekomen....

'Maar het regende.' En zo konden alle liefhebbers van Remco Campert, de dichter, schrijver en columnist, die de viering van zijn vijfenzeventigste verjaardag anderhalve maand had uitgesteld, tevreden de volle zaal binnen, waar de vijfmansband onder leiding van saxofonist Piet Noordijk jazz speelde. Een zacht buitje, jazzmuziek, en een vingerknippende Jan Wolkers die vooraan zijn plaats zocht: dit kon alleen nog maar een passend eerbetoon worden aan de man die in 1953 schreef:

'Ik ben dichter bij de waarheid in december dan in juli.'

Zo lang kon uitgever De Bezige Bij niet wachten in december viert deze zijn zestigjarig bestaan nog maar eens, als afsluiting van een jaar waarin het bijna alle dagen feest is , maar dit uitstel was precies voldoende.

Behalve gastheer Jan Mulder, die het niet kon laten naar zijn Postbank-spotje te verwijzen, zetten alle optredende dichters en schrijvers een stapje opzij, om de schrijver op het eerste balkon vlak boven de zaal een hommage te brengen door middel van een conference (Kees van Kooten) dan wel door de maestro te citeren: Stitou, Wolkers, Koenegracht, Peeters, Chabot, Nasr, Kousbroek en Komrij lieten hierin horen dat Camperts modeste floers in zijn woorden zit, en niet alleen in zijn stem.

Ontroerend waren nooit uitgezonden filmopnamen die Hans Keller in 1964 maakte van een (

a Nouvelle Vague) door de straten van Amsterdam slenterende Remco Campert. Zijn moeder, de actrice Joekie Broedelet, herinnerde zich dat kind Remco van tafel opstond, en spontaan declameerde: 'De oceaan is de vijand der matrozen'.

In de eerste oorlogsnacht kwam hij bij zijn moeder in bed liggen: 'Mam, ik vind er niks an.' Dat was, lichtte Broedelet toe, zijn eerste understatement. De jubilaris besloot de avond uiteraard lichtvoetig, met zijn gouden column 'Tot zoens'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden