Campbell

Op 16 maart 1857 vertrouwen Edmond en Jules de Goncourt hun dagboek toe dat zij in de kringen waarin zij verkeren nooit over muziek spreken, 'omdat we daar niets van weten', en evenmin over schilderkunst, 'omdat we daar wel iets van weten'....

Geel op paars, bijna alsof zij de acryltinten op een zeefdruk van Andy Warhol voor zich hebben. Diens eerste 'portretserie' van de soepblikken van Campbell dateert van 1962. Het assortiment van de fabrikant - marktaandeel 80 procent - omvatte in dat jaar 32 smaken, dus schilderde Warhol ze voor een expositie in Los Angeles in de zomer van 1962 allemaal na (eigenlijk deden zijn assistenten dat).

Soep in zakjes was in de VS op zijn retour. In de jaren vijftig nog was opeens gedroogde uiensoep bijna niet aan te slepen. Iemand had uitgevonden dat je die gortdroge materie kon vermengen met zure room. Als je daar dan een potato chip (in 1893 geboren als Saratoga chip) doorheen haalde, betraden je smaakpapillen het paradijs. De populariteit van de California dip ontketende een internationale dipsausrage.

Een van de slimste zetten van Campbell was de ontwikkeling van kookboeken. Hun home economists bedachten duizenden recepten waaraan bliksoep te pas kwam. Helps for the Hostess heette een brochure uit 1920 waarin al een 'Spaghetti à la Campbell' voorkwam. Vanaf de jaren vijftig werd onder het collectieve pseudoniem Carolyn Campbell een hele serie kookboeken uitgebracht met titels als Cooking with Condensed Soup, Wonderful Ways with Soups en Campbell's Treasury of Recipes. Een nationaal blikopenergerecht werd de 'Perfect Tuna Casserole', ovenschotel met tonijn (en chips).

Roer door elkaar de inhoud van een blikje selderij- of champignonsoep; een blikje tonijn (uitgelekt); een blikje uitgelekte doperwten (netto ongeveer 2OO gram); een half glas melk en wat verkruimelde chips (naturel). In een vuurvaste schaal doen en afdekken met hele chips. Oven voorverwarmen op 190 graden en in ongeveer 25 minuten gaar laten worden.

Uit Cooking with Soup (vijftiende druk, november 1982, 'al meer dan 5.270.000 exemplaren van verkocht', 608 recepten) komen de Saucy Fish Fillets. Bedek de bodem van een ondiepe ovenschaal met moten gefileerde kabeljauw of schelvis (ongeveer 500 gram); peper uit de molen eroverheen en een kwartier in de hete oven (190 graden); blikje selderijsoep boven de vismoten leegscheppen en de massa netjes uitsmeren; geraspte kaas erover en paprikapoeder. Minuut of tien terug in de oven; voor het opdienen goed roeren.

Adriaan de Boer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden