...Campbell's Soup Het kunstdiner ... Warhol verhief dunne soep tot icoon

Kunstenaars zijn niet alleen lekkerbekken, er zijn ook andere associaties tussen hun werk en eten. Een serie over wat er bij kunstenaars zoal op het menu staat....

Rutger Pontzen

Zelden zo’n middelmatig goedje gegeten. Neem de tomatensoep. Leng de substantie uit het blik aan met dezelfde hoeveelheid water. Verhit het in een steelpannetje op het fornuis, en kieper de inhoud op je bord. Resultaat: iets wat nog het meest lijkt op de bekende variant bij de Chinees, maar dan zonder de Aziatische smaak. De vloeistof is dun, oranjerood, zoet.

Al na de eerste paar lepels wil je het terzijde schuiven, maar de hoeveelheid suiker mist zijn instant verslavende werking niet. Nog maar een hapje dan, tegen beter weten in.

Nee, wereldberoemd is Campbell’s Soup niet door zijn smaak geworden. Wél omdat Andy Warhol het elke dag bij zijn moeder thuis tijdens lunch at, en daar, in 1962, schilderijen en zeefdrukken van maakte. Het relatief goedkope Campbell’s ‘was het enige dat we ons konden veroorloven’, zou Warhol er later over zeggen.

Het past wel in het beeld dat er van Amerika na de oorlog bestaat, met de opkomst van fast food, supermarkten en snelle, zoete consumpties.

Het past ook in het beeld van Warhol, als een wat slome, lijzig pratende, wereldvreemde en, zeker destijds, weinig imponerende jongeman, die niet maanden opgesloten op een zolderkamertje op inspiratie zat te wachten. Hij vroeg zijn moeder op een ochtend eenvoudig om het hele assortiment van 32 smaken te kopen, waarvan hij in een paar dagen tijd een serie schilderijen maakte. Hup, af, klaar. Geen moeilijk gedoe.

Ingeblikte, gecondenseerde soep tot iconische kunst verheffen – je moet wel geniaal zijn om dat voor elkaar te krijgen. Dat was Warhol. Het lukte hem ook met dozen Brillo schuursponsjes, flesjes Coca Cola en dollarbiljetten. Warhol wist ze tot dé symbolen van de Amerikaanse cultuur te verbeelden. Het heeft het imago van Campbell’s uiteindelijk onsterfelijk gemaakt.

Zozeer zelfs dat toen, drie jaar geleden, de Britse producent van de soep werd overgenomen door voedselconcurrent Premier Foods, deze wel zo slim was om op het etiket van zijn nieuwe merk de zinsnede af te drukken: ‘Formely Campbell’s. Same great taste’.

Ingrediënten:

Soep en water

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden