Campbell: Irak-dossier niet sexier

Alastair Campbell, media-adviseur en rechterhand van de Britse premier Tony Blair, heeft het omstreden Irak-dossier níet aangedikt. Dat heeft hij dinsdag gezegd ten overstaan van de commissie die de dood van de Britse wapenexpert David Kelly onderzoekt....

Reuters en AP

Campbell zei hij dat hij het 'sexier' maken van het rapport, waarvan de Britse omroep BBC hem beschuldigde, juist heeft willen tegengaan. Campbells advies bij het opstellen ervan luidde naar eigen zeggen: 'Hoe droger, hoe beter, hou alle retoriek er maar buiten.' Campbell is perschef van premier Blair, maar zijn invloed wordt dermate groot geacht dat sommigen hem 'de echte vice-premier' noemen. Indien Campbell niet ongeschonden uit dit onderzoek komt, kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de politieke toekomst van zijn baas.

Premier Blair gebruikte het nu omstreden rapport om de Amerikaans-Britse inval in Irak te rechtvaardigen. Maar door toenemende argwaan over het uitblijven van de vondst van chemische en biologische wapens in Irak beleeft Blair zijn grootste politieke crisis en is zijn populariteit tot een dieptepunt gedaald. De premier, met vakantie op Barbados, wordt na terugkeer door de commissie-Hutton gehoord.

Campbell zei dat hij pas in augustus vorig jaar te horen had gekregen dat de inlichtingendiensten aan een notitie over de dreiging van Irak werkten. De media-adviseur liet weten dat hij op 5 september, zo'n drie weken voor de presentatie van het rapport, een ontwerp onder ogen kreeg.

Volgens de BBC was Campbell degene die in een regeringsrapport de slagkracht van Irak liet overdrijven. De omroep baseerde die bewering op uitlatingen van Kelly. Deze adviseur pleegde zelfmoord nadat was uitgelekt dat hij de belangrijkste informant van de omroep was geweest.

Maar op de vraag van de commissie of Campbell enige invloed heeft gehad om de 45 minuten-claim wel of niet in het rapport werd opgenomen, zei Campball: 'Geen enkele.' Hij zei dat de tekst in het rapport dezelfde was als die in de ontwerp-tekst die hij op 10 september had gezien.

Maandag werd duidelijk dat binnen de Britse regering onzekerheid bestond over de dreiging die vorig jaar nog van de wapens van Saddam Hussein uitging. Tijdens de verhoren voor de commissie-Hutton werd een e-mail openbaar gemaakt van Blairs adviseur Jonathan Powell die de twijfels omtrent het Britse Irak-beleid heeft versterkt.

De mail dateert van kort voor de presentatie van het Irak-dossier. Powell stelde daarin dat het dossier dat over de Iraakse wapens en Saddam Hussein was opgebouwd, wel duidelijk maakte dat Saddam de middelen had, maar 'niet het motief om zijn buren, laat staan het Westen, aan te vallen'.

Volgens Campbell wilde Blair de Britse bevolking informeren over het gevaar dat uitging van Irak, maar tegelijkertijd de dreiging relativeren door aan te geven dat een militaire interventie van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië op handen was. 'Blair zag al die inlichtingen binnenkomen waardoor zijn bezorgdheid over de Iraakse dreiging groeide en hij wilde het publiek daar voor een deel van op de hoogte stellen.'

Ondertussen heeft ruim de helft van de Britten (52 procent) geen vertrouwen meer in de regering-Blair, blijkt uit een peiling van dagblad The Guardian. Ook de BBC krijgt weinig fiducie van de bevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden