Campagnekas SP best gevuld van alle partijen

In Rotterdam, even ten noorden van het Centraal Station, heeft de SP een oude textielopslag van drie verdiepingen verbouwd tot partijcentrum. In de kelder zit een eigen drukkerij, waar een Heidelberg printmaster drie miljoen druksels per jaar produceert; van folders en posters met de bekende rode tomaat en het hoofd van lijsttrekker Jan Marijnissen tot boekjes tegen 'de uitverkoop' van onder meer het openbaar vervoer en de energievoorziening. Elders wordt de website in elkaar gedraaid die is verkozen tot de beste partij-site.

De SP vaart wél, kunnen campagnecoördinator Tiny Kox en partij-penningmeester Marga van Broekhoven dinsdag tevreden vaststellen. In 2002 kreeg de partij er negenduizend leden bij. Naar verwachting is het ledental vandaag gegroeid tot 37 duizend.

Ieder nieuw lid krijgt persoonlijk bezoek van een vertegenwoordiger van de plaatselijke afdeling. Het betalen van de 16,80 euro voor lidmaatschap per jaar is niet genoeg, zo wordt dan duidelijk gemaakt. Wat denkt het lid verder bij te dragen aan de partij? 'We hebben voor de verkiezingen bijna tienduizend man op straat', zegt Kox trots. 'Dat is echt waar.'

De makkelijke mobilisatie laat zich volgens Kox verklaren uit het karakter van de SP; een campagnepartij bij uitstek. Het verenigingsjaar hangt aan elkaar van protestacties en manifestaties. 'Het kost dan ook weinig moeite om mensen op de been krijgen voor de verkiezingen.' In 2002 had de partij 4,1 miljoen euro aan inkomsten. Ongeveer de helft daarvan bestaat uit salarisafdrachten van de mensen die voor de partij in het Europees parlement, de Tweede Kamer, de Provinciale Staten of de gemeenteraden zitten. Een fulltime SP'er verdient ongeveer 1900 euro per maand, zegt Kox. Alles daarboven wordt afgedragen aan de partij, óók door stemmentrekker Marijnissen.

Ruim een miljoen gulden van de inkomsten is de partijsubsidie van de rijksoverheid. Vijfhonderdduizend euro is afkomstig van contributieheffing. De rest komt vooral van de verkoop van drukwerk en partij-artikelen.

'Alle andere partijen houden steevast hun handje op bij de overheid om meer geld', zegt Kox. 'Maar meer subsidie maakt partijen lui. Ze zouden toch makkelijk zelf meer geld kunnen binnenhalen dan een SP? Ze zijn gewoon niet erg creatief. Enige marktprikkel zou niet misstaan.'

De SP zal driekwart van haar campagnemiljoen besteden aan de nationale verkiezingen, de rest is voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. De VVD komt daar met respectievelijk 600 duizend en 350 duizend euro in de buurt. Het CDA besteedt 600 duizend aan de komende verkiezingen. Bij de PvdA en Groen Links is dat evenveel, maar dan inclusief de statenverkiezingen.

D66 heeft voor 22 januari 300 duizend euro in kas en vijftigduizend voor de statenverkiezingen. De ChristenUnie heeft voor beide verkiezingen 330 duizend euro ingezameld. De SGP moet het doen met 245 duizend euro.

Met geld smijten doen we niet, bezweert penningmeester Van Broekhoven. 'We zijn zo rijk en groot geworden door spaarzaam te zijn.' Alles wordt juist tot op de euro afgerekend. Wordt er honderd euro voor een zaaltje betaalt, dan wordt dat hoofdelijk omgeslagen. Kox: 'Andere partijen vinden dat schooieren, maar mensen die veel over hebben voor de partij moeten het gevoel hebben dat ze niet álles weggeven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden