Background

Campagnefilmpjes in VS: harder én persoonlijker

AMSTERDAM - Dat verkiezingscampagnes in de Verenigde Staten gepaard gaan met keiharde tv-spotjes is geen nieuws. Toch lijken ze elke keer weer harder en persoonlijker, ook nu weer bij de congresverkiezingen van morgen.

Barbara Boxer Beeld
Barbara Boxer

Bij deze verkiezingen staan de zetels van alle leden van het Huis van Afgevaardigden (Amerika's Tweede Kamer) op het spel. Deze politici strijden elke twee jaar om hun plek in het Huis. Ook wordt iedere twee jaar eenderde van de machtige senaat vervangen of herkozen. Daarnaast zijn er nog de verkiezingen voor de gouverneurschappen in alle Staten.

De peilingen wijzen op grote verliezen voor de Democraten, die twee jaar geleden bij de verkiezing van Barack Obama tot president de meerderheid veroverden in zowel het Huis als de Senaat. Deze meerderheden staan nu op het spel.

Campagne
In iedere staat wordt afzonderlijk keihard gevochten voor elke zetel. Het is de politici menens. Allemaal voeren ze de campagne van hun leven en dat doen ze vooral door hun tegenstander zo slecht mogelijk af te schilderen.

Nevada
Zo is er de strijd voor het senatorschap in Nevada. Democraat Harry Reid uit Nevada heeft veel minder te besteden dan zijn conservatieve opponente Sharron Angle, die steun krijgt van Palin en de Tea Party-beweging. In diverse tv-spots vechten ze elkaar de tent uit.

Delaware
En wie is toch die Tea Party-kandidate Christine O'Donnell in Delaware? Ze is echt geen heks, meldde ze zelf maar in een spotje in reactie op oude beelden waarin ze zei te geloven in hekserij. Toch hebben de Democraten nog wel een andere stok om mee te slaan. In onderstaand filmpje maken de Democraten nog eens duidelijk dat ze 'financially completely irresponsible' zou zijn. Niet geschikt dus.

New York
Dan de strijd in New York, waar politicus Andre Cuomo en zakenman Carl Paladino om het gouverneurschap strijden. Republikein Paladino gebruikt tijdens al zijn toespraken ferme taal - 'I'm mad as hell' -, maar maakt vooral duidelijk tegen de moskee bij Ground Zero te zijn.

Californië
In Californië is de strijd om het senatorschap uitgedraaid op een ware bitchfight. 'Barbara Boxer, 28 jaar in Washington, so wrong, too long', stelt tegenstrever Carly Fiorina. En ze verwijt haar ook nog eens grote arrogantie. Bekijk het filmpje helemaal onderaan deze pagina.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden